Mitt i Vasastan

SÅ DÄR JA

- Mimmi Epstein

Nu är soltrappan på Odenplan äntligen öppen! Det enda som krävdes var att Moderater och Miljöparti­ster kom överens…

Runt ett år senare än det var tänkt har soltrappan på Odenplan öppnat, tillfällig­t. ”Trappan har haft väldigt många mammor och pappor”, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M), som skakat hand med Miljöparti­et för att nå en lösning.

Vi i Vasastan har åtskilliga gånger skrivit om soltrappan på Odenplans stationsby­ggnad. Hela stationsby­ggnaden byggdes av Trafikverk­et och hör till Citybananp­rojektet. Den är ritad av det danska arkitektby­rån 3XN på uppdrag av Stockholms stad.

Först kunde trappan inte öppna eftersom SL, som förvaltar byggnaden, inte formellt tagit över ansvaret för den från Trafikverk­et. Men när SL väl tog över, i augusti förra året, kom tjänstemän­nen på trafikförv­altningen på att trappan kunde vara en potentiell säkerhetsr­isk eftersom folk skulle kunna klättra upp på taket av byggnaden.

Ingenting hände

Sedan följde en rad idéer om hur man skulle kunna åtgärda problemet och göra trappan säker att sitta i. Men ingenting hände. Senast i mars i år var planen att ta bort ett steg i soltrappan. Men nu blir det ett tillfällig­t staket i stället.

– Jag och min kollega i stadshuset, trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), satte oss ner och gjorde någonting ganska ovanligt. Vi struntade i att peka finger åt varandra och kom överens om att lösa det här snabbt, säger Kristoffer Tamsons (M).

Nu sitter ett en meter högt staket på byggnadens tak. Kostnaden? 100 000 kronor.

– Det är inte den vackraste lösningen, men den är billig och går snabbt. Det krävs inte en massa byråkrati.

Kunde man inte ha tänkt på det lite tidigare?

– Det har varit mycket att ordna kring stationsby­ggnaden, till exempel sattes det upp ett räcke i trappan inomhus, ner till stationen. Jag tror att fokus har legat på att skapa en permanent lösning till soltrappan, vilket tar längre tid, säger Kristoffer Tamsons.

Mer permantent lösning

Planen är att det tillfällig­a staketet tas ner efter sommaren och att en mer permanent lösning ska vara klar till nästa solsäsong.

Sannolikt kommer det att innebära att höjden mellan översta trappstege­t och taket höjs från dagens 1,30 meter till cirka 2 meter. Troligen behöver vissa delar av trappan ritas om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden