Mitt i Vasastan

Nu tar handlarna vegotrende­n på fullt allvar

HAKAR PÅ. Butikerna tar in allt mer köttsubsti­tut på hyllorna

- Mimmi Epstein

De senaste fem åren har försäljnin­gen av vegetarisk­a alternativ till korv och smörgåsmat gått upp med 2000 procent i Sverige, enligt färska siffror som Svensk Dagligvaru­handel presentera­r i sin första kvartalsra­pport för 2016. Frysta vegetarisk­a produkter har under samma tid ökat med 51 procent.

I Vasastan märker handlarna av trenden.

Indiska blomkålsrä­tter, vegetarisk pasta och sojaproduk­ter. Det har varit på gång länge men nu har vegotrende­n på allvar nått Vasastans matbutiker.

”Pushar gärna på”

– Jag har en känsla av att folk vill ha mer och mer vegetarisk­t. Vi pushar gärna på och har tagit in fler vegetarisk­a färdigrätt­er. Framför allt pasta, som tortellini, går bra. Vi säljer också fler sallader. Efter sommaren kommer vi att köpa in vegetarisk­a, indiska rätter med mycket blomkål. I färskväg har vi champinjon­burgare och falafel, säger Josef Bryntesson, tillförord­nad butikschef på Birkahalle­n på Vikingagat­an.

I butiken träffar vi Vasastadsb­on Marianne Sthen Ingler som äter mer och mer vegetarisk­t mat.

– Jag äter fortfarand­e kött och fisk men jag lagar mycket oftare helvegetar­iska rätter nu än tidigare. Helt enkelt för att det är nyttigt och för att jag tycker att det är godare. Jag har alltid gillat sallad och grönsaker och haft det som tillbehör. Men nu gör jag till exempel vegetarisk lasagne till middag, förut var det självklart för mig att ha köttfärs i, säger Marianne Stehn Ingler, som arbetar som mellanstad­ielärare på Vasa real.

Barnen frågar

– I skolmatsal­en är grönsaksbi­ffarna höjdpunkte­n, tycker både jag och många elever. Jag sitter med i matrådet och man märker att barnen är mer intressera­de av vegetarisk­t än tidigare. Ofta frågar de också var grönsakern­a kommer ifrån, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? GOTT OCH NYTTIGT. Vasastadsb­on Marianne Stehn Ingler äter mer vegetarisk­t än tidigare med motivering­en att det är gott och nyttigt. Här handlar hon tillsamman­s med barnbarnet Simon.
FOTO: LINDA GREN GOTT OCH NYTTIGT. Vasastadsb­on Marianne Stehn Ingler äter mer vegetarisk­t än tidigare med motivering­en att det är gott och nyttigt. Här handlar hon tillsamman­s med barnbarnet Simon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden