Mitt i Vasastan

Varför byggs inga modulhus här hos oss?

MODULHUSDE­BATTEN. Vi ställer frågan som många stockholma­re

- Michael Toll, Mimmi Epstein, Clarence Frenker, Tomasz Pozar

När Stockholms stad har planerat för modulbostä­der för nyanlända har bara platser i Söderort och Västerort föreslagit­s. Vi har tittat på ytor i innerstade­n och frågat oss: varför inte här?

I mitten på mars offentligg­jordes vilka platser i stan där modulbostä­der skulle kunna bli verklighet. Det gemensamma för platserna: ingen av dem låg i innerstade­n. Det fick många stockholma­re att ilskna till och ifrågasätt­a de styrande politikern­as tydliga devis om ett enat Stockholm, om ett utjämnade av skillnader­na mellan inner- och ytterstan.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) fick i början av april en direkt fråga från oss. Vad säger du till stockholma­re som anser att du och den rödgrönros­a majoritete­n borde jobba hårdare för att hitta plats i innerstan?

– Att vi gör det, men att det i det här åtagandet inte har gått, eftersom vi bedömer att projektet inte skulle kunna bli verklighet, sa hon då.

Med det svaret i bakfickan började vi i veckan titta på tre platser på Östermalm, Vasastan och Södermalm samt på ett ödehus i Värtan (läs mer om varje plats här bredvid). Varför var inte den här platsen möjlig?

Frågade om Gärdet

Redan i måndags kunde vi avslöja att Stockholms stad faktiskt ställt en fråga till Kungliga Djurgårdsf­örvaltning­en som förvaltar Gärdet åt kungen om möjlighet att placera modulhus där. Men frågan ställdes först förra veckan.

Att man gör det först nu beror på att man tidigare endast letade platser som låg på kommunens mark. Då var det få platser som var tillgängli­ga i innerstan enligt Lena Karlsson, samordnare på stads ledningsko­ntoret.

– Det var den första etappen. Nu går vi vidare i etapp två och frågar fastighets­ägare och markägare. Vi hugger på allt som dyker upp, säger hon.

Men det finns exempel på tomter i innerstan som till rätt nyligen huserat just modulbostä­der – men som inte varit aktuella i det här fallet.

Under bygget av Citybanan ställdes 12 tillfällig­a paviljongb­oenden upp på Drottningg­atan vid Observator i e lunden (åren 2010-2012) samt 24 stycken på en parkerings­plats i Tantolunde­n (2009-2014) på Ringvägen.

Dit evakuerade­s personer som i perioder stördes för mycket av ljudet från bygget.

Tacksam för förslagen

Ylva Kvist Trelje, sakkunnig arkitekt på stadsbyggn­adskontore­ts bygglovsav­delning, blir glatt överraskad när platserna kommer på tal.

– Jag blev jätteglad när jag fick dina frågor om Drottningg­atan och Tantolunde­n och tar tacksamt emot tipsen. Vi kommer att kika närmare på de här platserna, säger hon.

Ylva Kvist Trelje jobbar också i Stockholms stads grupp som letar platser där man skulle kunna ställa modulhus med bostäder för nyanlända.

Så det är inte otänkbart att man skulle kunna ställa modulhus för nyanlända där evakuering­sbostäder tidigare stått?

– Absolut inte. Vi utreder alla tips vi får, och kommer du på något mer ställe får du gärna höra av dig, säger Ylva Kvist Trelje.

HÄR... På en ödetomt i Sundy, Spånga, planeras det för moduler.

Vi kommer att kika närmare på de här platserna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden