Mitt i Vasastan

Johan har krattat för lugn och ro i Sinnenas Trädgård

Sinnenas Trädgård i Vasastan är Stockholms enda terapeutis­ka trädgård och utgör en lugn och stimuleran­de miljö för äldreboend­et som ligger invid. Johan Laan, 29, har Downs syndrom och är en av dem som jobbar här.

-

Det är äldre personer här i trädgården också. Jag håller dem i handen eller under armen om de behöver hjälp.

Jag arbetar här på Sinnenas Trädgård. Jag planterar lökar och krattar och sopar i växthuset och tvättar möbler. I dag har jag plockat ogräs. Det är mycket ogräs nu i sommar.

Jag jobbar här tillsamman­s med Axel, Simon, Niklas, Andreas H och Andreas D. Jag hjälper dem och visar och berättar vad de ska göra. Jag visar att det behöver sopas någonstans och krattas någonstans.

Det är äldre personer här i trädgården också. Jag håller dem i handen eller under armen om de behöver hjälp och alla känner igen mig för jag har varit här länge. Jag har jobbat här i sex år. Det är en trädgård för de äldre som bor här.

Jag är född här i Vasastan och har bott här i hela mitt liv. När jag inte jobbar är jag hemma och äter middag och tittar på TV och skriver och läser. Jag skriver egna böcker, jag är författare. Jag skriver en bok om ett slott och en om båtar.

Jag brukar också spela tennis med pappa och i sommar ska jag vara med på en turnering i Tyskland. År 2007 vann jag bronsmedal­j i tennis i Special olympics i Kina. Det var jättekul. Jag har många favoritspe­lare. Björn Borg! Och jag tycker också om Tomas Enqvist och Lleyton Hewitt, han är från Australien. Och Rafael Nadal.

I sommar ska jag gå på Dramaten och vara med i en film. Jag är skådespela­re. Jag är författare och skådespela­re och tennisspel­are och trädgårdsa­rbetare. Allt är lika roligt. Ibland går jag på operan.

En gång gick jag och såg Nötknäppar­en tillsamman­s med farbror Fällman (trädgårdsm­ästaren, red. anm.) Det var med jättestora råttor och i slutet så kastade de den elaka häxan i kakelugnen. Det var toppen. För några år sedan kom det en råtta hit till trädgården också, den hade gjort hål borta vid komposten och kom hit och drack vatten. Jag är inte rädd för råttor. Jag tycker om råttor. Jag tycker om alla.

 ??  ??
 ??  ?? Berättat för Max Byström Foto: Linda Gren
Berättat för Max Byström Foto: Linda Gren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden