Mitt i Vasastan

Så får vi barn att cykla

-

Att fler människor ska cykla är en målsättnin­g som vi alla borde skriva under på. Cykling är bra för vår miljö, bra för vår egen hälsa och det motverkar trängsel i vår kollektivt­rafik och på våra vägar. I hela regionen behöver vi få fler som cyklar och i Stockholm behöver vi bli ännu bättre på cykling.

För medan cyklandet och cykelpendl­ingen bland vuxna över 45 år ökar, så minskar det bland barn och unga. Faktum är att det cyklas 42 procent mindre bland barn och unga mellan 6-14 år idag j ä mfört med s l utet av 1990-talet. Om vi ska klara ambitionen att öka cykeltrafi­kandelen i Stockholms­regionen till 20 procent så måste vi få med alla åldersgrup­per.

Därför föreslår vi i Cen- terpartiet, för att öka säkerheten för barn och unga att cykla och därigenom få fler unga som cyklar, hastighets­sänkningar till 20 eller 30 kilometer i timmen på de gator som är populära cykelstråk för barn. Med sänkta hastighete­r minskar både risken för bilolyckor, samtidigt som skadorna blir betydligt lindrigare.

I direkt anslutning till stadens skolor finns oftast områden med sänk hastighet, men vi menar att det är viktigt att dessa fartbegrän­sningar även borde tillämpas på bland annat de gator som är vanliga att barn använder på väg till skolan.

Gustav Hemming (C), miljöoch regionplan­eringsland­stingsråd i Stockholms län

Jonas Naddebo (C), t.f. gruppledar­e Stockholms stad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden