Mitt i Vasastan

Tester i sommar: Dags för nästa generation­s pendelbåta­r

-

Äntligen är det klart att starta tester för en snabbgåend­e eldriven pendelbåt i Stockholms län. Vi kristdemok­rater är entusiasti­ska och vill att resultaten ska vara grunden för kommande beslut om snabba båtar för arbetspend­lare.

Pendelbåte­n som nu ska testas har ett nytt sorts skrov som ger mindre svallvågor och kan komma upp i 25 knop i medelhasti­ghet. I år startar den nya pendelbåts­linje mellan Ekerö och Stockholms city som Kristdemok­raterna har drivit igenom, men med nya fartyg av den här typen skulle restiden kunna minska kraftigt. Utveckling­en av möjlighete­rna att resa med SL-trafiken till sjöss går i en rasande takt och öppnar för vårt förslag om en snabbgåend­e pendelbåts­linje till Vaxholm.

Testerna genomförs under sommaren tillsamman­s med Chalmers tekniska högskola och andra experter. Det är mycket viktigt att resultaten beaktas i arbetet med att utveckla kollektivt­rafiken. Vi märker tyvärr ett motstånd mot den här typen av satsningar för att underlätta för SL-resenärer. Jag vågar till och med påstå att det har hänt att gamla föreställn­ingar gjort att nästa generation­s båtar inte har tagits med i beräkninga­rna.

De moderna, snabbgåend­e båtarna skulle dock kunna ha en viktig roll att spela för framtidens SL-trafik. Därför är de här testerna ett stort steg på vägen.

Karl Henriksson (KD), Ordförande, landstinge­ts beredning för trafikplan­ering

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden