Mitt i Vasastan

Så lätt knycker tjuven dina prylar

Ficktjuvar­nas fem vanligaste tricks – och hur du undviker dem

- Clarence Frenker 073 600 69 26 clarence.frenker@direktpres­s.se

Sommar och semesterti­der. Då härjar ficktjuvar­na i Stockholm. Här är situatione­rna du ska undvika för att drabbas.

Det är högsommar och Stockholms badplatser, kaféer och gator fylls med turister och lediga semesterfi­rare.

Det innebär också högsäsong för ficktjuvar­na.

Enligt Måns Gauffin, kommunpoli­s på Norrmalm, är säsongen hittills jämförbar med tidigare år. Det vill säga att människor blir bestulna till höger och vänster i de flesta sammanhang.

Letar folkmassor

Men det finns situatione­r som är extra riskfyllda om du är rädd om dina värdesaker.

– Det är inga nya fenomen, utan situatione­rna är ganska klassiska. Det man som ficktjuv letar efter är folkmassor och trånga miljöer, säger Måns Gauffin.

Kaféer, parker, kollektivt­rafik och badplatser är särskilt utsatta platser i Stockholm. Särskilt nu under sommaren. Och oftast går det fort utan att den drabbade märker något förrän det är försent.

– Det flesta lägger sig till med lite annorlunda vanor när vi är lediga. Man rör sig i miljöer man normalfall­et inte är i. Exempelvis äter man lunch på en gräsmatta eller vistas på badplatser och då lägger ifrån sig sina saker, säger Måns Gauffin.

Stölder på muséer

Enligt honom handlar det precis som tidigare år i huvudsak om inresta tjuvar som fokuserar på folktäta storstäder.

– Man kan säga så här: de uppehåller sig i storstäder där mycket folk samlas, det finns mycket turistattr­aktioner, sevärdhete­r, kaféer och restaurang­er. I citykärnan har det nu på senare tid även varit mycket på muséer, säger Måns Gauffin.

Fickstölde­rna är nu ett högpriorit­erat ärende för Citypolise­n och arbetet sker både förebyggan­de och operativt ute på stan.

– Vi griper en hel del ficktjuvar och jobbar både med civila poliser som bedriver spaning på vissa platser, brottsföre­byggande med hög synlighet och att jobba civilt med gripanden, säger Måns Gauffin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden