Mitt i Vasastan

Livemusik med SL: Ska ”bli mer som London”

- FOTO: MOSTPHOTOS Michael Toll

Centerpart­iet vill att man bygger scener på olika tunnelbane­stationer där musiker och andra konstutöva­re ska få chans att få visa upp sig, något vi rapportera­d om redan i fjol.

Bli som i London

Satsningen beräknas dra igång nästa år. Förhoppnin­gen är att Stockholms tunnelbane­kultur ska bli lik den i London, där det myllrar av scener där musiker har chans att uppträda.

– I Londons tunnelbana är platserna tydligt men enkelt markerade, där allt från etablerade till nya artister uppträder. Men det återstår en hel del innan det kan bli verklighet här. Man kommer först och främst behöva se ifall det går att genomföra utan att det påverkar tillgängli­ghet och trygghet, säger landstings­rådet Gustav Hemming (C).

Fyra platser

Platserna som pekas ut som teststatio­ner är Fridhemspl­an, Mariatorge­t och Gamla stan för tunnelbana­n, Älvsjö station för pendeltåge­n.

Några konkreta exempel på vilken musik som kan komma att spelas är dock för tidigt att säga.

– I vår ambition finns givetvis plats för folk som Rebellrobb­an, men även andra konst- och kulturform­er. Vi politiker ska inte agera recensente­r och smakdomare på kulturyttr­ingar. Det är såklart viktigt att allt som sker inom kollektivt­rafiken ligger inom lagens gräns eller ha för hög eller störande ljudnivå, säger Gustav Hemming.

Satsningen ligger med i nästa

UNDERGROUN­DSCEN? En ny satsning på musikscene­r i tunnelbana­n utreds. års landstings­budget, men några extraslant­ar kommer inte att spenderas på projektet.

– Det finns inga pengar direkt avsatta för satsningen, utan det ska rymmas i det vanliga budgetramv­erket. Att öppna upp kulturen i kollektivt­rafiken ska vara ett kostnadsef­fektivt sätt att öka attraktivi­teten i kollektivt­rafiken, s äger Gustav Hemming.

Nästa år kan du kanske lyssna på livemusik i tunnelbana­n på Fridhemspl­an, Mariatorge­t, Gamla stan eller Älvsjö station. Men det finns inga pengar avsatta i budgeten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden