Mitt i Vasastan

Efter bäverbiffe­n – nu vill de sälja larver och gräshoppor

- Sophie Stigfur

Känguruste­k, bäverfilé eller varför inte ett par krokodilfö­tter? I Älvsjö säljs redan köttet som får rostbiffen att blekna. Nu kan ytterligar­e en nyhet dyka upp i frysdisken: insekter.

Vad sägs om att byta ut den blodiga söndagsbif­fen mot en näve friterade gräshoppor? Till hösten kommer Hemköp Älvsjöhall­en sälja insekter från världens alla hörn. Ett viktigt steg för framtiden, enligt ägaren Mats Källsbo.

– Kossor släpper ut åtta gånger så mycket koldioxid som bilar. Insekter är allt vi kommer äta om 25 år eftersom det är mer miljösmart. Det är gott dessutom, smakar ungefär som popcorn.

Köps av ”kreti och pleti”

Under de senaste åren har kunderna redan kunnat smaka kött från pytonorm, krokodil, bäver och björn. Och utbudet har varit populärt – totalt säljer butiken ungefär ett ton exotiskt kött om året, till ett kilopris omkring 300–500 kronor.

– Till en början var det några få som rest utomlands och provat liknande kött som köpte. Men nu är det kreti och pleti, folk tycker det är kul att våga sig på något annat, säger Mats.

Han poängterar dock att veganer och djurrättsa­ktivister inte behöver förfasa sig. Allt kött är certifiera­t och kontroller­at – och när det gäller nytillskot­tet av insekter är han noga med att hitta en godkänd leverantör.

– Folk kanske byter ut det vanliga köttet mot insekter någon gång i veckan så på det viset är det ju bara bra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden