Mitt i Vasastan

Det här vill Stockholma­rna helst ha hjälp med i hemmet

- Clarence Frenker

■■ I takt med att vi tjänar mer pengar får vi också mindre tid. Därför står städning, hemleveran­s av mat och tvättservi­ce högst på Stockholma­rnas önskelista över vilken hjälp i hemmet som önskas, enligt en ny rapport. Men även massage och träning är något vi gärna skulle köpa in.

Enligt Svensk Fastighets­förmedling­s nya trendrappo­rt för 2016 står det nu klart vad Stockholma­rna helst vill ha för tjänster i hemmet. Undersökni­ngen har gjorts av SIFO och 647 personer har svarat för Stockholms del.

Och städning, hemleveran­s av mat och tvättservi­ce hamnade inte helt oväntat i topp.

Enligt Jens Magnusson, privatekon­om på SEB, är det ingen tillfällig­het.

Tid är en stor bristvara bland många av dagens stockholma­re och listan speglar därför drömmen om att kunna frigöra mer av den varan, enligt honom.

– Vi har haft en ganska lång period med en bra arbetsmark­nad, stigande löner och en ökning av den disponibla inkomsten. Men det innebär också att vi arbetar mer. Sammantage­t har det här gjort att det för många hushåll är tiden och inte pengarna som är den stora bristvaran. Och då vill vi använda pengarna till att köpa tjänster, inte prylar, säger Jens Magnusson.

”Gränserna suddas ut”

Enligt Jens Magnusson märks det inte minst i statistike­n över köp av rut- och rottjänste­r. Något som också, enligt honom, hänger ihop med hur arbetsmark­naden har förändrats.

– Nu finns det en mer sammanblan­dning där gränserna suddas ut mellan yrkesliv, fritid och privatliv. Man identifier­ar sig mer med sitt jobb än tidigare och många fler trivs även med sina yrken. Så många väljer att lägga några timmar extra på jobbet, göra en sjysst karriär och ta del av välståndet senare där tjänster kan köpas för att frigöra tid, säger Jens Magnusson.

Fint hem viktigare än bil

Men även Stockholms bostadsmar­knad spelar in. Till skillnad från många andra storstäder i världen präglas den som råder i Sverige och Stockholm av bostadsrät­ter i Det är viktigare att ha ett hem att visa upp än en tjusig bil som det är i andra länder. stället för hyresrätte­r, vilket i sin tur innebär att vi blir mer måna om att satsa på hemmen, enligt Jens Magnusson.

– Vi lägger mycket kraft och ekonomiska resurser på våra bostäder. Och att vi i Sverige har upptrissad­e bostadspri­ser och en hög prisnivå har dels med höga räntor och stor inflyttnin­g att göra. Men det har också att göra med att vi värderar och identifier­ar oss med våra bostäder. Det är viktigare att ha ett hem att visa upp än en tjusig bil som det är i andra länder, säger Jens Magnusson.

Men att vi värderar massageter­apeuter och personliga tränare så högt. Var kommer det in i bilden?

– Jag kopplar det till den övergripan­de hälso- och träningstr­end som varit ett antal år. Folk är mer medvetna om sin fysik och träning. Och i och med att vi har mer pengar vill man lägga det på fritidsint­ressen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden