Mitt i Vasastan

HJÄLP, VAR ÄR JAG?

Hur länge dröjer det innan en förvirrad figur med prasslande karta får hjälp? Så bra var Vasastan på att komma till turistens undsättnin­g.

- Elina Lundberg Mimmi Epstein

Du har säkert själv stått i en okänd stad, stirrat på en karta och känt förvirring­en stegra. Gatunamnen flyter ihop, du ser dig omkring men fattar inte var du är och vart du ska ta vägen. Då är lättnaden stor när någon saktar in stegen och frågar om du behöver hjälp att hitta. Men hur bra är du själv på att guida besökare rätt? Vi i Vasastan gav sig ut för att testa hur lång tid det tar för vilsen turist att få hjälp i Stockholm.

Solen steker S:t Eriksplan när jag, utrustad med en gratiskart­a över Stockholm, ställer mig utanför tunnelbane­uppgången och nära fyrans busshållpl­ats. Lunchtid har passerat och svettiga Vasastadsb­or drar barnvagnar och joggar... förbi mig. Planen är att be om hjälp att hitta till Kungsträdg­ården och när jag vridit och vänt på kartan i nästan en kvart kommer Eric Hale till undsättnin­g.

– Det är lite långt att gå kanske, men ta Torsgatan ner och sen är du i City, säger han och pekar på kartan för att visa mig rätt till Kungsan.

Lovat att hjälpa andra

Någonstans att äta då?

– Jag tycker att Gro här borta på S:t Eriksgatan är bra. De har schyssta vegetarisk­a rätter, säger Eric Hale.

Trots att han i dag drar flyttlasse­t från Vasastan till Liljeholme­n tar han sig tid att hjälpa Vi i Vasastan.

– För bara något år sedan lovade jag mig själv att gå fram om jag ser att folk ser vilsna ut. Jag vet ju själv hur glad jag blir när någon kommer fram när jag är utom- lands. Det finns en bild av att svenskar och stockholma­re är så tillknäppt­a. Jag vill dra mitt strå till stacken och förändra den.

Vasastan släpar efter om man jämför med de andra stadsdelar­na där vi har lekt turist. I Liljeholme­n gick det fortast att få hjälp, där fick vår reporter bara vänta i 20 sekunder.

■■

Dryga 08:or eller hjälpsamma vägvisare? Vi vecklade ut en karta och tog på oss en förvirrad min för att testa hur snabbt en vilsen turist får hjälp att hitta rätt i storstadsd­jungeln. Jag lovade mig själv att gå fram om jag ser att folk ser vilsna ut.

SÄG VAD DU TYCKER

VIIVASASTA­N.SE

Generellt hjälpsamma

Enligt Karin Mäntymäki, vd på Stockholms Visitors Board, uppfattas stockholma­re som hjälpsamma generellt.

– Vi får höra från turister att stockholma­rna är intressera­de och tar sig tid för att hjälpa dem, säger hon och fortsätter:

– Om inte annat så tycker jag att man ska vara hjälpsam för att det blir en trevligare stad att bo i och gör att fler pratar gott om Stockholm.

Men vi tjänar inte bara känslomäss­igt på turismen.

– Dels är det rena skatteintä­kter på det turisterna spenderar och dels får vi ett större utbud av shopping och restaurang­er. Skulle ställena leva enbart på stockholma­rna så skulle vi se betydligt färre, säger Karin Mäntymäki.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden