Mitt i Vasastan

Här är badplatser­na som plaskar bäst i Stockholm

-

En kvarts busstur från trafikkaos­et och avgaserna vid Slussen leder till en av Stockholms kanske allra vackraste oaser – Källtorpss­jön i Nacka.

För den som föredrar uppfriskan­de sötvatten och lummig skog framför insmickran­de havsbrisar är detta det självklara valet. Förutom flera anlagda sandstränd­er stoltserar Källtorpss­jön med den lyxiga möjlighete­n för besökarna att själva välja ut någon av de många mindre klippor runt om sjön att göra till sin egen.

Familjen Boisen från Älvsjö väljer helst stranden vid Källtorpsb­adet, och är här för tredje dagen i rad. De säger att den är ett självklart val när solen tittar fram.

– Jag har kommit hit ända sedan jag var liten. Morfar brukade sitta bredvid på stranden och måla av Nacka-masterna som syns där över skogsbryne­t, så den har en varm plats i hjärtat, säger Cecilia Boisen medan maken Jens leker med dottern Siri i vattnet.

Behaglig badtempera­tur

Också familjen Wester från Årsta har sökt sig hit i dag. Eftersom det saknas bra badplatser i Årsta brukar de prova lite olika.

– Vi valde Källtorpsb­adet för att det både finns sol och möjlighet till skugga under träden. Det är fint här. Men det kanske hade varit roligt om det fanns någon klätterstä­llning eller liknande för barnen, säger mamma Moa Wester.

I måndags mätte temperatur­en i den bronsfärga­de sjön 21 grader.

– Jag tycker det kändes lagom, säger dottern Harriet, 5 år, som tillägger att hon just simmat många meter med sina armpuffar.

Det är svårt att hitta några direkta nackdelar med badplatsen, förutom att Källtorpsb­adet kanske är lite i barnvänlig­aste laget för den som söker lugn och ro. Men då en egen avskild klippa endast är en kort skogsprome­nad bort, landar reporterns slutgiltig­a betyg på 9 av 10 badbollar.

■■ Ledig dag, gassande sol och nyinköpta badbrallor. Men var finns egentligen den bästa badplatsen? Vi guidar dig till stans 20 bästa oaser för svalkande dopp och lata soldagar. Vi börjar med Källtorpsb­adet i Nacka.

Text: Sophie Stigfur

 ??  ??
 ?? FOTO: SANNA KÄLLDÉN ?? VATTENPASS. Siri Boisen badar med pappa Jens i Källtorpss­jöns 21-gradiga vatten. ”Alldeles lagom”, tycker Siri.
FOTO: SANNA KÄLLDÉN VATTENPASS. Siri Boisen badar med pappa Jens i Källtorpss­jöns 21-gradiga vatten. ”Alldeles lagom”, tycker Siri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden