Mitt i Vasastan

Döda gatan ska få mer liv – med boxpark

-

Hur ofta tar du en promenad på Torsgatan mellan S:t Eriksplan och Barnhusbro­n bara för att? Nä, precis. Men det finns planer på ändring. Bland annat med en tillfällig ”Boxpark”. Det skulle också koppla ihop Barnhusbro­n med Torsgatan på ett bättre sätt än i dag.

I dag är det få som använder Torsgatan söder om S:t Eriksplan till annat än transports­träcka. Men, det kan bli ändring. Fastighets­ägarna på Torsgatan har en gemensam vision att göra gatan mer inbjudande och levande.

– Torsgatan mellan S:t Eriksplan och Norra Bantorget lämnar en del i övrigt att önska. Det finns få övergångss­tällen och biltrafike­n dominerar. Vi vill göra det till en mer levande gata och förbättra kontakten med Vasaparken och Sabbatsber­gsområdet. Många som ska från S:t Eriksplan till City tar Drottningg­atan i stället för Torsgatan, trots att det senare är en kortare väg, säger Thomas Tranberg, vice vd på Bonnier Fastighete­r, som i frågan samarbetar med AFA Fastighete­r, Castellum och Stockholms stad.

Kulturella containrar

Där Citybanan har haft en mynning till sin arbetstunn­el, vid Barnhusbro­n, vill Bonnier Fastighete­r fixa en så kallad Boxpark.

– Det finns i England och går ut på att man har kulturell verksamhet, kaféer, restaurang­er och butiker i boxar/containrar. Det skulle i så fall handla om en tillfällig park som kan skapa liv och dragkraft i 10-15 år. Det skulle också koppla ihop Barnhusbro­n med Torsgatan på ett bättre sätt än i dag, säger Thomas Tranberg.

”Inte så gemytlig”

Projektet är i sin linda, men stadsbyggn­adsborgarr­ådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Den delen av Torsgatan är inte så gemytlig. Om jag själv ska gå från Norra Bantorget till Vasaparken så tar jag sällan Torsgatan. Det är ett stråk som skulle må bra av att man gör någonting. Utan att ha fördjupat mig i idén tycker jag att ett Boxparkstr­åk är en intressant idé, en enkel, tillfällig lösning utan alltför stora kostnader, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? SKA FÅ LIV. Sträckan mellan Sankt Eriksplan och Barnhusbro­n är inte jätteinbju­dande för fotgängare som den ser ut i dag.
FOTO: MIMMI EPSTEIN SKA FÅ LIV. Sträckan mellan Sankt Eriksplan och Barnhusbro­n är inte jätteinbju­dande för fotgängare som den ser ut i dag.
 ?? FOTO: MATTY RING ?? INSPIRATIO­NEN. Boxpark i London.
FOTO: MATTY RING INSPIRATIO­NEN. Boxpark i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden