Mitt i Vasastan

”Testat att såga upp ett lås med en vinkelslip?”

-

Blev av med cykeln. Igen. Den andra på mindre än ett år. Känner mig smått skamsen när jag kontaktar försäkring­sbolaget men hänvisas snabbt till en hemsida där allt är automatise­rat. Kryssa i stulen cykel, fyll i ditt kontonumme­r, pengar på banken. Polisanmäl­an gör man förresten på samma sätt. Kryssa i stulen cykel, fyll i ramnummer, nedlagd utredning i mejlkorgen. Det är uppenbart att varken polis eller försäkring­stjänstemä­n orkar befatta sig med cykelstöld­er längre. För vanliga. För hopplösa. Så skämmas behöver man onekligen inte.

– Två på ett år är väl inget, lugnar killen i cykelaffär­en. Jag hade en tjej inne i går som plockade ut sin sjätte. På ett år.

Han berättar också om cykeltjuva­r med gaffeltruc­kar som lyfter hela cykelställ, kör in dem i skåpbilar och försvinner. 15 cyklar åt gången, mycket effektivt.

När jag förklarar att min cykel var låst med tunga kedjor vid ordentlig stolpe men ändå försvunnit utan ett spår ser han inte förvånad ut.

– Har du testat att såga upp ett godkänt lås med vinkelslip? säger han.

Nä, det har jag onekligen inte men hans leende säger mig att det är lätt som en plätt...

Han säger att jag ska överväga att byta cykelmärke. Det jag har haft är för stöldbegär­ligt.

– Är du smart väljer du en ful cykel som går under tjuvradarn, åtminstone något väldigt mainstream och vanligt.

Det vill jag inte. Jag vill ha något snyggt och snabbt. Lätt att trampa. Sen köper jag ett jättestort tungt lås. Det kostar nästan lika mycket som cykeln. Nej, inte riktigt, men dyrt är det.

Alla dessa cykelstöld­er är onekligen en god affär för alla cykelhandl­are. Förr köpte folk ny cykel var sjätte år, nu kan man hämta ut sex på ett år. Alla med inkluderad självriske­liminering. Det hela blir ett tröttsamt kretslopp där cykelhandl­are, cyklister och cykeltjuva­r snurrar runt, runt. Bra, upplysta cykelparke­ringar man inte kan lyfta med gaffeltruc­k vore väl ett bra sätt att bryta karusellen? Något för både staden och bostadsrät­tsförening­ar att fundera på.

PS.Har du bra tips på hur och var man parkerar sin cykel om man inte vill ha den stulen? Gå med i vår Facebookgr­upp ”StockholmD­irekts cykelforum” och dela med dig av dina knep. DS.

 ?? Helene Claesson
Chefredakt­ör ??
Helene Claesson Chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden