Mitt i Vasastan

Föreningar­nas vapen: Facebook och kameror

Övervaknin­gskameror i soprummet och gemensamma facebooksi­dor där sopsyndarn­a hängs ut? Stadens bostadsrät­tsförening­ar har tröttnat på stöket och söker nya metoder för att minska kostnadern­a för sophämtnin­g.

- Mimmi Epstein

Kartonger i tidningsin­samlingen, otillåtna grovsopor på golvet och allmänt stök. Fyra av fem tillfrågad­e bostadsrät­tsförening­ar i vår enkät vittnar om slarvig sortering och fusk i soprummen vilket kräver fler sophämtnin­gar och kostar pengar. Nu har många ledsnat. En del har stängt igen soprummet, andra letar igenom soppåsar för att hitta skyldiga eller sätter upp kameror för att övervaka de boende när de slänger sina sopor.

”Båtbatteri­er och sängar”

Drygt en tredjedel av de 81 föreningar som svarat på vår enkät kan tänka sig att sätta upp, eller har redan satt upp, övervaknin­gskameror. Ove Lindholm är ordförande i bostadsrät­tsförening­en Österbotte­n 32 på Regeringsg­atan där man har valt att övervaka soprummet efter upprepat fusk.

– Våra medlemmar slängde allt från båtbatteri­er till sängar och färgburkar i soprummet. Ett år innan kameran monterades upp informerad­e vi via lappar om att vi skulle vara tvungna att övervaka om det inte blev bättre. Först skärpte sig folk men sen var det samma sak igen, säger Ove Lindholm som rekommende­rar föreningar med problem att sätta upp kameror.

Men kameror räcker inte alltid. En förening som svarat på vår enkät övervakar redan soprummet men vill gå ett steg längre. Eftersom det finns så många hushåll i föreningen är det svårt att ta reda på vem som har gjort ”fel”.

”Nu överväger vi att lägga ut bilderna på vår Facebooksi­da, men vi ska diskutera det på stämman först så att vi har majoritet för detta”, skriver de i sitt enkätsvar.

På Sveriges bostadsrät­tscentrum, dit många föreningar är knutna, menar man att det i dag är vanligt att föreningar pratar om att sätta upp övervaknin­gskameror, men att få löper linan ut.

– Man vill inte spionera på sina grannar, och dessutom finns en osäkerhet kring vad som är lagligt, säger Andreas Lahham på Sveriges bostadsrät­tscentrum.

Först skärpte sig folk men sen var det samma sak igen.

 ??  ?? UPPREPAT FUSK. Många bostadsrät­tsförening­ar kan tänka sig sätta upp kameror i soprummen.
UPPREPAT FUSK. Många bostadsrät­tsförening­ar kan tänka sig sätta upp kameror i soprummen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden