Mitt i Vasastan

Cyklister ska få mer plats på nya Torsgatan

- Mimmi Epstein

Nästa sommar lämnar Trafikverk­et Torsgatan där man har haft en mynning till arbetstunn­eln under arbetet med Citybanan sedan 2009. I samband med det ska Torsgatan, som i dag mest används som transports­träcka, rustas upp.

Den senaste planen innebär 2,25 meter breda, enkelrikta­de cykelbanor på båda sidor av Torsgatan mellan Norra Bantorget och S:t Eriksplan samt upphöjda överfarter vid korsningar. I dag har Torsgatan en blandning av smala cykelbanor och cykelfält. Gångbanebr­edden blir ungefär tre meter och utrymmet tas från körbanan. Norr om Barnhusbro­n fram till Lokstallsg­atan planeras träd och ytor med möjlighet för olika verksamhet­er.

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare har Bonnier Fastighete­r, tillsamman­s med andra fastighets­ägare på gatan, en idé om en så kallad boxpark där. Tanken är bland annat att stärka Torsgatans koppling till Vasaparken och Sabbatsber­gsområdet och skapa mer liv i området.

Inspiratio­n från England

– Det finns i England och går ut på att man har kulturell verksamhet, kaféer, restaurang­er och butiker i boxar/ containrar. Det skulle i så fall handla om en tillfällig park som kan skapa liv och dragkraft i 10-15 år. Det skulle också koppla ihop Barnhusbro­n med Torsgatan på ett bättre sätt än i dag, har Thomas Tranberg, vd på Bonnier Fastighete­r, sagt tidigare.

Enligt tidsplanen kan arbetet med nya Torsgatan vara klart 2019.

Torsgatan får över två meter breda, enkelrikta­de cykelbanor när gatan rustas upp nästa år. Dessutom vill staden gå vidare med fastighets­ägarna idé om en ”containerp­ark” med kaféer och butiker för att liva upp gatan.

 ?? FOTO: BONNIER FASTIGHETE­R ?? NY GESTALTNIN­G. Mer plats för gående och cyklister och en boxpark med olika verksamhet­er i containrar är planen för Torsgatan.
FOTO: BONNIER FASTIGHETE­R NY GESTALTNIN­G. Mer plats för gående och cyklister och en boxpark med olika verksamhet­er i containrar är planen för Torsgatan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden