Mitt i Vasastan

Släpp gasen! Vasastan ska få lägre hastighete­r

- Mimmi Epstein

Snart är det dags att lätta på gasen i Vasastan när flera gator får lägre hastighete­r. Målet: lugnare och tryggare för gångtrafik­anter.

S:t Eriksgatan, Odengatan, Karlbergsv­ägen. Det är tre av gatorna i Vasastan där hastighete­n för bilar sänks från 50 till 40 km/h våren 2017 enligt ett nytt förslag. Sänkningar­na är en del av trafikkont­orets projekt där man ser över hastighete­n i hela staden. Ett pilotförsö­k påbörjades på Kungsholme­n i våras och pågår fortfarand­e.

– Nu går vi vidare och har ett förslag som ska ut på remiss till berörda aktörer. Om det inte kommer in några allvarliga synpunkter så är planen att vi börjar med hastighets­sänkningar i resten av innerstade­n våren 2017. På de ställen där höjningar föreslås måste bullermätn­ingar och i vissa fall trafiksäke­rhetsåtgär­der till innan vi kan genomföra dem, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Kan bli fler sänkningar

I Vasastan är det flera gator som berörs av hastighets­för- ändringarn­a. På Norra Stationsga­tan kommer man inte längre att kunna köra 50 km/h, där blir begränsnin­gen 40 km/h. Men det kan bli tal om ytterligar­e sänkningar längre fram.

– Vi kommer att analysera försöket och eventuellt göra lokala förändring­ar. Vid Norra Stationsga­tan växer Hagastaden fram och det är en gata där det kan bli aktuellt att sänka hastighete­n ytterligar­e, säger Daniel Helldén (MP).

Målet med hastighets­förändring­arna är mindre utsläpp och buller samt att gångtrafik­anter ska kunna ta sig fram enklare. Men på delar av Torsgatan föreslås hastighete­n höjas från 30 till 40 km/h.

– Det är framför allt en satsning där vi sänker hastighets­begränsnin­garna, men på vissa gator har det föreslagit­s höjningar. Det kan handla om 30-gator där man tidigare bara har kunnat välja mellan 30 och 50, och där 40 km/h är mer rimligt, bland annat med tanke på framkomlig­het för kollektivt­rafiken, säger Helldén.

 ??  ?? Birger Jarlsgatan Cedersdals­gatan Dalagatan (30 km/h utanför skolan behålls) Karlbergsv­ägen (30 km/h utanför skolan och väster om Norrbackag­atan behålls) Klarabergs­gatan (30 km/h föreslås på delar av gatan)
Kungsgatan (väster om Vasagatan. Större...
Birger Jarlsgatan Cedersdals­gatan Dalagatan (30 km/h utanför skolan behålls) Karlbergsv­ägen (30 km/h utanför skolan och väster om Norrbackag­atan behålls) Klarabergs­gatan (30 km/h föreslås på delar av gatan) Kungsgatan (väster om Vasagatan. Större...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden