Mitt i Vasastan

Skördetid för asylodlarn­a

- Max Byström

På några månader har asylboende förvandlat en tom odlingslot­t till en blomstrand­e trädgård. Nu säljer de grönsaker till närboende.

När odlingarna för asyloboend­e i Sköndal kom igång i våras så var jorden styv och genomträng­d av ogräs. Men när sommaren börjar komma till sitt slut är det en blomstrand­e trädgård. Det växer mynta och persilja, majrovor och höga rader av blommor. Nyligen fylldes en stor säck med nyskördad squash.

– De har verkligen gjort ett jättestort jobb. Det brukar vara mellan tio och femton stycken asylboende här varje dag, säger Lena Israelsson, odlingsvet­eranen som har ställt upp som volontär. Zia Alizade från Afhanistan drar en jordfräs framför sig och gör i ordning marken för spenatodli­ng. Han berättar att det var det här han jobbade med i sitt hemland och att han kommer hit ofta. Han har blivit lite av en arbetsleda­re. Hans kompis Morteza Ahmadpour har bara varit i trädgården någon gång tidigare. Han har fått höra om odlingarna och vill själv vara med och hjälpa till.

– Det finns ingenting att göra på asylboende­t och huvudet är fullt av tankar medan man sitter och väntar på besked. Då är det väldigt skönt att kunna komma hit och jobba och få lite struktur, säger han.

Studiefräm­jandet drog igång odlingsgru­ppen som en studiecirk­el och en Facebook-grupp har gett projektet en hel del draghjälp. I helgen bjöds det till skördefest dit man kunde komma och äta eller köpa grönsaker. Jamilla och Djowan Elbeati berättar om hur de genom odlingarna har kommit i bättre kontakt med det svenska samhället.

– Vi har två barn som är tre och nio år gamla och som också har följt med hit och lärt sig lite. Vi tänker mycket på dem och att de ska ha en bra framtid här i Sverige, säger Jamilla.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ERFAREN. Mustafa Alqisi som jobbade på en trädgård i Bagdad insisterad­e på att man även skulle odla blommor.
ERFAREN. Mustafa Alqisi som jobbade på en trädgård i Bagdad insisterad­e på att man även skulle odla blommor.
 ??  ?? ODLAR TILLSAMMAN­S. Zia Alizade hjälper Morteza Ahmadpour att komma igång med trädgårdsa­rbetet.
ODLAR TILLSAMMAN­S. Zia Alizade hjälper Morteza Ahmadpour att komma igång med trädgårdsa­rbetet.
 ??  ?? EN VÄG IN. Jamilla Elbeati hoppas att barnen ska få en bra framtid i Sverige.
EN VÄG IN. Jamilla Elbeati hoppas att barnen ska få en bra framtid i Sverige.
 ??  ?? ENGAGERADE. Mellan tio och femton asylboende jobbar dagligen på odlingsträ­dgården i Sköndal.
ENGAGERADE. Mellan tio och femton asylboende jobbar dagligen på odlingsträ­dgården i Sköndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden