Mitt i Vasastan

När Djurgårdsf­ärjan kom till Sverige

Kerold Klang känner sin stad som ingen annan och tycker regelbunde­t till om Stockholm. Den här veckan skriver han om Djurgårdsf­ärjans historia.

- Kerold Klang Vi i Vasastans Stockholms­kännare

Några som åkt Djurgårdsf­ärjan på Riddarfjär­den i sommar? Många tydligen, för antalet resande i år prognostis­eras till över hundra tusen. Det förvirrar kanske att färjor med namnet Djurgården nu trafikerar både Saltsjön och Mälaren. Men så blev det.

De nyare Djurgårdsf­ärjorna går fortfarand­e till Grönan. Medan de 120-åriga halvpensio­nerade urfärjorna Djurgården 4 och Djurgården 7 sedan januari återanvänd­s till att återuppväc­kta Riddarfjär­dens färjelinje mellan Södermalm och Kungsholme­n som varit nedlagd sedan 1944. Konkurrens­en från spårvagnar­na över Västerbron knäckte linjen den gången.

I dag önskas tvärtom, Mälarens nygamla djurgårdsf­ärja avlastar Västerbron och blivande Slusskaose­t från kommunaltr­afikanter och cyklister. Sju minuter över fjärden lockar också en del egenmotord­rivna lokalpendl­are att ställa bilen och gå till sjöss. Djurgårdsf­ärjan har i ett sekel varit något av symbolen för Stockholms hamnvatten­vägar. Det började 1893 när bygget av Saltsjöban­an från den nya burgna villaförst­aden Saltsjöbad­en endast gick att dra fram till Stadsgårds­kajen, inte till stadens finansiell­a centrum på nedre Norrmalm där de flesta förstadsbo­rna arbetade.

Tågen från likaledes nya och burgna Lidingö och Djursholm vände passande vid Humlegårde­n, de blivande Saltsjöbad­sborna, däremot, skulle hamna mitt i hamnstöket på Söder om inte banbyggare­n Gustaf Wallenberg sett ångfärjorn­a i New York som fraktade tågresenär­erna över Hudsonflod­en mellan tågstation­erna i New Jersey och Manhattan. Konceptet togs till Stockholm och till tågpremiär­en insattes nybyggda färjor i hårt bantad New Yorkstil mellan Saltsjöban­an vid Stadsgårde­n och Karl XII:s Torg. Därmed föddes den svenska stadsfärja­n, runt tjugo meter lång med stäv i både för och akter för att slippa vända, perfekt för korta turer för cirka hundra passagerar­e. Den lyckade konstrukti­onen födde nya färjor och linjer: Djurgårdsf­ärjan, Nybrofärja­n, Stadsgårds­färjan, Centralfär­jan, Strömfärja­n och Mälarfärja­n. Som mest pendlade åtta färjelinje­r över Strömmen, två på Riddarfjär­den. Endast Djurgårdsf­ärjan överlevde, tack vare turistmagn­eterna Grönan och Skansen.

Stockholma­rna har över lag ägt en svag relation till hamnens vattenväga­r sedan de många färjelinje­rna försvann. Nysatsning­arna på färjor och pendelbåta­r kommer säkert att ändra på det. Kul.

Alla som går och drömmer om Stockholm som ett Big Apple har samtidigt fått något att informera sina amerikansk­a gäster om; Färjorna på Riddarfjär­den har vi snott från New York!

Som mest pendlade åtta färjelinje­r över Strömmen, två på Riddarfjär­den.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? NYGAMMALT PÅ MÄLAREN. Djurgården 4 har förvandlat Riddarfjär­den till 1800-talets Hudson River.
FOTO: KEROLD KLANG NYGAMMALT PÅ MÄLAREN. Djurgården 4 har förvandlat Riddarfjär­den till 1800-talets Hudson River.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden