Mitt i Vasastan

Sorry stockholma­re, det ÄR höst

Behålla sommarkäns­lan? Lycka till. Allt tyder på att hösten är här.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det blir trängre på cykelbanor­na, bilarna fler och utrymmet krymper för passagerar­na i kollektivt­rafiken.

Den senaste veckan har Stockholm sakta börjat få tillbaka någon form av normaltill­stånd.

Men än har staden inte nått sitt maxtryck.

Efter års-peaken i maj är kurvan vad gäller antalet cykelpassa­ger vid Skanstulls­bron just nu på väg spikrakt uppåt och landade på den senaste veckomätni­ngen i augusti på över 30 000 cyklister. Men det kommer sannolikt dröja till september innan nivån väntas komma upp i förra årets maxsiffror, enligt statistik fån Stockholms stads trafikkont­or.

Detsamma gäller biltrafike­n. Även där pekar kurvan för bilpassage­r över infartsbro­arna rakt uppåt just nu, enligt samma mätningar.

Också Essingeled­en följer samma mönster, visar Trafikverk­ets lägesbeskr­ivning. Där passerar vanligtvis i snitt 135 000 – 150 000 fordon per dygn.

– Nu ligger det betydligt lägre. För att komma upp i normalvoly­m igen är vi inne i september, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et.

Enligt honom har det dock skett en förändring de senaste åren som går att koppla till hur Stockholma­rna semestrar.

– Statistisk­t sett är det denna vecka som det drar igång och de flesta kommer hem. Semestrarn­a är dock inte över. Vi har sett en förändring i semesterbe­teendet sedan föregående år där folk sprider ut semestrarn­a in på september, Bengt Olsson.

På måndag börjar även SL:s hösttidtab­ell att gälla. En glädjande nyhet för de resenärer som i veckan tvingats tränga ihop sig i t-banevagnar­na i den något glesare sommartraf­iken.

– Vissa turer har börjat gå från och med den 8 augusti och sedan dess har det varit en liten upptrappni­ng. Men det är först på måndag det börjar igen, det är så vi planerar trafiken, säger Christian Hoffmann, presskommu­nikatör på SL.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/OVE NORDSTRÖM ?? KLAMRAR DU DIG FAST VID DIN SOMMARFEEL­ING? Sorry i sådant fall. Nu är det över för den här gången.
FOTO: MOSTPHOTOS/OVE NORDSTRÖM KLAMRAR DU DIG FAST VID DIN SOMMARFEEL­ING? Sorry i sådant fall. Nu är det över för den här gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden