Mitt i Vasastan

Så ska miljöminis­tern få fler att välja elcykel i Stockholm

- Andreas Jennische

El-cyklingen har kommit för att stanna, säger miljöminis­ter Karolina Skog (MP) och lovar att regeringen tar trenden på allvar i kommande cykelstrat­egi. Själv cyklar hon hellre med stil än fort.

Elcyklinge­n är på frammarsch i Stockholm och Sverige. Försäljnin­gen har ökat stadigt de senaste åren och 2015 såldes enligt branschen 30 000 elcyklar – en uppgång med 50 procent jämfört med årets dessförinn­an. 2016 väntas ökningen bli ännu större.

Miljöminis­ter Karolina Skog (MP) ser stora vinster med att elcyklinge­n ökar och säger att den nationella cykelstrat­egi som ska presen- teras framöver kommer att innehålla en hel del elcykeltän­k.

– Elcykling är jättebra och ligger helt rätt i tiden. Det är viktigt att vi från regeringen­s sida fångar upp detta och anpassar cykelinfra­strukturen efter snabbare elcyklar och cykling som görs längre sträckor, säger Karolina Skog.

”Kan åka långa sträckor”

När Vi i Vasastan träffade ministern hade hon precis avslutat ett möte med Maria Rankka, vd på Stockholms handelskam­mare, där temat varit just elcykling. Handelskam­maren vill se kraftigt utbyggd cykelinfra­struktur för att minska bilpendlin­gen och ser elcykling som ett vik- tigt alternativ för att få pendlare att ställa bilen.

– Du kan komma upp i hastighet fort och åka långa sträckor. Du kan lätta pendla till kommuner utanför innerstan och har man elcykel blir man inte svettig, säger Maria Rankka.

Enligt Karolina Skog måste stads- och trafikplan­eringen framöver göras ännu bättre för att få fler att cykla.

– Vi måste se cykeln som ett eget trafikslag. Det finns olika typer av cykelbanor som har olika syften. Precis som det finns olika typer av bilvägar med olika typer av syften, säger hon.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? GILLAR ELCYKLAR. Miljöminis­ter Karolina Skog lämnade hjälmen hemma när hon var ute och elcyklade med Maria Rankka, vd på Stockholms handelskam­mare.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE GILLAR ELCYKLAR. Miljöminis­ter Karolina Skog lämnade hjälmen hemma när hon var ute och elcyklade med Maria Rankka, vd på Stockholms handelskam­mare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden