Mitt i Vasastan

Sektledare bakom mystiska böckerna

- Johann Bernövall

Det var i förra veckan böcker med oklara omslag och titlar började läggas i brevinkast och brevlådor runt om i Söderort. Något som gav upphov till förundran och sarkasm i flera grannskaps­grupper på Facebook, bland annat i Årsta och Örby.

En av de som fått dessa böcker i brevinkast­et är Roger Bäck som bor i Örby.

– Man såg ju direkt att det var något religiöst, typ Jehovas Vittnen. Min andra tanke var hur påkostad boken är, det är en jättefin inbunden bok, säger han.

Kommer du att läsa boken nu?

– Nej. Man undrar ju lite hur den som delat ut dem tänker. Det här är ju ett sekulärt land så jag har svårt att se hur det ska få fotfäste här.

Så vad rör det sig då om för böcker? Den turkiske författare­n och islamisten Adnan Oktars drygt 300 böcker stora katalog behandlar främst islamsk kreationis­m. Det vill säga idén om att koranen och inte Darwin kan f örklara j ordens uppkomst och evolutione­n.

”Uppstod på 80-talet”

– Det finns en väldigt tät kärna kring honom i Turkiet som är ungefär 300 personer stor. De är vad vi inom forsknings­världen brukar kalla för en ny religiös muslimsk rörelse som uppstod på 1980-talet. Oktar började då att undervisa ett 20-tal studenter från välbärgade familjer i Istanbul i sina idéer om islam, säger Anne Ross Solberg, som skrivit en avhandling vid Södertörns högskola om Adnan Oktar, eller Harun Yahya som han också kallar sig.

Adnans Oktars rörelse brukar liknas vid en sekt.

– I dag så har han en egen TV-kanal och är lite av en skämtfigur inom den muslimska teologiska världen. Bland annat för att han har plastikope­rerade lättklädda kvinnor i sina TVshower. Dessutom har han gett blinkninga­r om att han skulle vara Mahdi, den muslimska messias, säger Anne Ross Solberg.

Redan på 1990-talet använde rörelsen massutdeln­ing av böcker som ett sätt att sprida sitt budskap, men Anne Ross Solberg är inte säker på hur det kommer sig att Oktars böcker delas ut i Stockholm just nu.

”Aldrig hört talas om”

– Jag vet att rörelsen ibland försöker att anordna antidarwin­istiska seminarier hos muslimska föreningar vid europeiska universite­t. Den enda gång de varit i Sverige och haft sammankoms­ter var i Malmö för några år sedan. Men jag har aldrig hört talas om att böcker delats ut i Sverige tidigare, säger Anne Ross Solberg.

Vad är det för mystiska böcker som dykt upp i posten hos boende i Stockholm? Det har diskuterat­s flitigt i flera grupper på Facebook. Svaret: en hånad sektledare­s religiösa verk.

 ?? FOTO: HARUN YAHYA INTERNATIO­NAL/WIKIMEDIA COMMONS ?? Två av Adnan Oktars böcker. MANNEN BAKOM BÖCKERNA. Adnan Oktar är författare­n till de religiösa sektböcker som väckt uppmärksam­het i Söderort.
FOTO: HARUN YAHYA INTERNATIO­NAL/WIKIMEDIA COMMONS Två av Adnan Oktars böcker. MANNEN BAKOM BÖCKERNA. Adnan Oktar är författare­n till de religiösa sektböcker som väckt uppmärksam­het i Söderort.
 ??  ?? Anne Ross Solberg.
Anne Ross Solberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden