Mitt i Vasastan

”Vi väjer inte vänster utan håller höger”

- Carl Wiberg

Svar till Calle Friedner Calle citerar kapitel 7 § 1 i klagan på flanörer längs Södermalm’s Södra promenad utmed Årstaviken vilket inte är körbana med vägren, vilket dock vad kapitel 7 § 1 avser men vilket emellertid är irrelevant ty trafikregl­er grundas på väjningshå­ll och inte sidval.

Calles logik är liksom en outsinlig ström av åsikter om ”hur vi skall mötas i trafiken” och grundar sig ofta på den felaktiga tron att trafikregl­er baseras på vilka placerings- eller sidval, trafikante­r förväntas att göra i kör-, cykel- eller gångbanor. Men trafiklogi­k baseras inte i grunden alls på sidor utan det är ju så att till lands - likväl som till sjöss, där inga sidor finns - så handlar trafiklogi­ken om åt vilket håll vi skall väja för att undvika hotande sammanstöt­ningar.

Vi väjer inte vänster utan håller höger pga högertrafi­kförordnin­gen från 1968, men dessförinn­an väjde vi vänster som i London. Alla hotande sammanstöt­ningar hanteras med trafikföro­rdningens väjningspl­ikt där vi håller undan åt höger för såväl mötande som omkörande vilket man även gör till sjöss fast det där kallas styrbord istf höger. Ur väjningspl­ikten följer sedan automatisk­t sådant som högerregel­n samt hur man skall bete sig i rondeller osv i form av allehanda detaljerad­e trafikrege­l-varianter...

Högerregel­n innebär stoppa och släppa förbi högerkomma­nde trafikant alternativ­t väja genom att svänga höger innan, för att undvika sammanstöt­ningen, ty att köra rakt fram vore ekvivalent med att väja vänster relativt färdriktni­ngarnas skärningsp­unkt.

Rondellen är i teorin att se som cirkulär raksträcka med endast högeravfar­ter med dispens från högerregel­n för trafikant redan befinnande sig inne i den cirkulära raksträcka­n dvs inne i rondellen. Så Calle, det handlar inte om ”rätt eller fel” sida utan oaktat var du än befinner dig på vägen så är plikten dock alltid att väja åt rätta ”hållet” för att väja undan och undvika hotande kollisione­r. Du kan gå längs Årstastran­dpromenade­n på vänstra sidan om du så väljer, men när du möter annan trafikant, skall du väja undan åt höger. Det är faktiskt inte olagligt att på vänstra sidan av körbanan köra sin bil hela vägen från Ystad till Haparanda, förutsatt man inte möter en enda annan trafikant längs hela vägen, ty högerväjni­ngsplikten för att undvika kollisions­hot medför ju då förstås man kommer hamna på höger ”rätt” sida av körbanan.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? KAOS. På vilken sidan ska det gås, egentligen?
FOTO: ANDREAS ENBUSKE KAOS. På vilken sidan ska det gås, egentligen?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden