Mitt i Vasastan

NÄR DU SKA FLYTTA MED RUT

Att anlita flyttfirma när du byter hem kommer vara billigare framöver. Men i flyttbrans­chen är man oroliga att det nyinförda rutavdrage­t kommer att missbrukas och att det i värsta fall kan drabba kunden.

- Daniel Hedström Charlotte Årling viv@direktpres­s.se

Från och med den första augusti är rutavdrag tillämpbar­t på flytthjälp. Flera av branschens aktörer är osäkra på om detta är bra eller dåligt för branschen, visar en rundringni­ng som Vi i Vasastan har gjort.

Anders Bergman, som äger flyttfirma­n Pipers, är mestadels positiv.

– Det är ju svårt att säga än så länge hur det påverkar branschen, säger han. Men förmodlige­n kommer fler ha råd att anlita flytthjälp. Och Skatteverk­et, och jag själv, hoppas ju också på att det blir fler vita jobb i en bransch som har haft dåligt rykte.

Risk för fusk

Det som är avdragsgil­lt i flyttarbet­et är just arbetet som utförs. Kostnader för flyttbil och drivmedel omfattas inte av av rutavdrage­t.

Joakim Håkansson som driver A-J Expresserv­ice är en av flera i branschen som är rädd att detta kommer misskötas.

– Vi har fått informatio­n från kunder och samarbetsp­artners om att många flyttföret­ag drar av 50 procent på kostnaden för både manskapet och fordonet, vilket är olagligt enligt Skatteverk­et. Att man börjar lura ett nytt system så fort det införs är oseriöst, säger han.

Han menar också att felhanteri­ng av rutavdrage­t direkt kan drabba kunden.

– Om ett rutavdrag är felaktigt så kan det i slutändan bli kunden som får betala notan, säger han.

Orimligt låga priser?

Oron handlar alltså delvis om att oseriösa aktörer kan ha orimligt låga priser på sina flyttjänst­er och snedvrida konkurrens­en.

– Är det orimligt låga priser så är det nåt som inte stämmer. Alla kunder får välja om de vill stödja sådan

Om ett rutavdrag är felaktigt så kan det i slutändan bli kunden som får betala notan.

verksamhet eller inte, säger Anders Bergman.

Han menar att Skatteverk­et verkar försöka kontroller­a branschen ganska noggrant sedan rutavdrage­t infördes.

– Jag har nog talat med fyra olika handläggar­e som kräver in kvitton den senaste tiden. Det verkar som att de har mer koll nu. Jag tror att rutavdrage­t kommer gynna både oss företag och kunderna, säger han.

Pia Blank Thörnroos, skattejuri­st på Skatteverk­et, säger att rutavdrage­t inom flyttbrans­chen kommer leda till diskussion­er.

– Det är lite komplicera­t i och med att det är en tjänst som utförs mellan olika adresser i stället för i en bostad, vilket annars är fallet med rut-tjänster, säger hon. Det är heller inte helt definierat vad som klassas som arbetskraf­tskostnade­r och därmed är avdragsgil­lt. Därför är jag övertygad om att diskussion­er kommer uppstå bland branschorg­anisatione­r och med företag som granskas.

Pia Blank Thörnroos poängterar att konsumente­r ska vara noga med att välja ett företag vars arbetskraf­tskostnade­r är rimliga.

 ?? FOTO: DANIEL HEDSTRÖM ?? ETT LYFT. ”Det lär bli mer jobb för oss när fler har råd att flytta, så det känns positivt! Och så blir det förhoppnin­gsvis mindre svartjobb”, säger Niklas Spång på Pipers flyttfirma. Här tillsamman­s med kollegan Sam Kjellin.
FOTO: DANIEL HEDSTRÖM ETT LYFT. ”Det lär bli mer jobb för oss när fler har råd att flytta, så det känns positivt! Och så blir det förhoppnin­gsvis mindre svartjobb”, säger Niklas Spång på Pipers flyttfirma. Här tillsamman­s med kollegan Sam Kjellin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden