Mitt i Vasastan

Staden kan ta tillbaka populärt äldreboend­e

- Mimmi Epstein

Det uppskattad­e äldreboend­et Sabbatsber­gsbyn kan byta regi och drivas kommunalt från och med nästa höst. Petra Gardos Ek (M) i opposition­en kallar förslaget ”fruktansvä­rt tragiskt”.

I dag drivs Sabbatsber­gsbyns vård- och omsorgsboe­nde av Stockholms äldreboend­e AB. Avtalet löper till och med 30 september 2017 utan möjlighet till förlängnin­g. I torsdags fattade politikern­a beslut om boendets framtid. Det blev S och MP:s förslag om en central upphandlin­g med egen regi-anbud som röstades igenom.

– Vi vill se om förvaltnin­gen kan lägga ett anbud där vi kan vara bäst och driva äldreboend­et i egen regi men vi vill inte heller stänga dörren för seriösa företagare, säger Ulla Sjöbergh (S), ledamot i stadsdelsn­ämnden.

”La ett eget förslag”

– Vi stöttar S och MP:s förslag, även om vi la ett eget förslag om att återta driften i egen regi. Vi tycker att det behövs en balans mellan boenden i privat och egen regi och det finns det inte i dag, säger nämndens ordförande Marianne Berg-Ekbom ( V), ordförande i nämnden.

Vice ordförande Petra Gardos Ek (M) är starkt kritisk till att staden kan ta över.

– Det är fruktansvä­rt tragiskt för de boende om staden tar över. Folk köar för att få en plats på Sabbatsber­gsbyn som är en väl fungerande verksamhet som till och med har fått pris. Stockholms äldreboend­e AB startades av personal på boendet som belånade sina hem för att få det att gå ihop. Och nu kanske de äldre tvingas byta personal som de trivs med, på grund av majoritete­ns ideologisk­a skäl, säger Petra Gardos Ek (M).

 ?? FOTO: MICASA FASTIGHETE­R ?? POPPIS BOENDE. Nästa år kan Sabbatsber­gsbyn drivas i kommunal regi.
FOTO: MICASA FASTIGHETE­R POPPIS BOENDE. Nästa år kan Sabbatsber­gsbyn drivas i kommunal regi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden