Mitt i Vasastan

Fulparkera­rna tar över stans cykelbanor

- Andreas Jennische

Fulparkeri­ngarna i cykelbanor skapar trafiksäke­rhetsprobl­em i alla delar av stan. Räcker trafikkont­orets parkerings­vakter?

Alla som cyklar i Stockholm har med stor sannolikhe­t varit med om att få knixa sig förbi en bil, taxi eller lastbil som parkerat i en cykelbana.

På Facebook och bloggar ligger hela samlingar av bilder på fordon som blockerar framfarten för cykel- och gångtrafik­anter.

Exakt hur stort problemet är är svårt att säga. Men antalet bötfällda bilister är något fler i år jämfört med 2015.

Enligt trafikkont­orets statistik bötfälldes 733 bilister för att ha parkerat på en cykelbana/cykelfält under perioden 1 januari till 1 augusti 2015.

Under samma period i år: 773 bötfällda.

Vill ha särskilda vakter

Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämn­den i Stockholms stad, har reagerat på bilisters bristande hänsyn och föreslår nu i en skrivelse att trafikkont­oret ska sätta in särskilda p-vakter med speci- aluppdrag att bevaka stans stora cykelleder.

”En bilist som ”bara stannar kort” på cykelfälte­t kan förstöra för både cyklister, fotgängare som andra bilister. Det här försämrar trafiksäke­rheten och ökar risken för personskad­or” skriver Silverudd.

Nuvarande styrka stor nog

Men trafikkont­oret håller inte med Silverudd.

Stadens tjänstemän anser att dagens bevakning är tillräckli­g.

De 330 parkerings­vakter som jobbar åt staden – varav sex på motorcykel – har som prioritera­d uppgift att hålla cykelbanor fria och klarar sin uppgift, skriver kontoret i sitt svar till Silverudd.

Anders Porelius, presskonta­kt på trafikkont­oret, säger det kan bli aktuellt med särskilda punktmarke­ringar av vissa platser där problemen är extra stora, men att det i nuläget inte finns behov av särskilda cykelparke­ringsvakte­r som enbart bevakar cykelvägar.

Stockholma­re i vår cykelgrupp på Facebook anser att trafikkont­oret bör tänka om och satsa på cykelparke­ringsvakte­r i alla delar av stan.

– Det finns ju speciella pvakter som punktmarke­rar stomlinjeb­ussarnas hållplatse­r. Det borde gå att sådana till cykelbanor­na också, skriver Kristian Borgström.

”Måste ändra arbetssätt”

Krister Isaksson, en av de flitigaste debattörer­na i Cykelstock­holm, skriver att dagens p-vaktstyrka kanske är nog för att ”hålla koll” men att det krävs fler vakter för att få en kraftig minskning av alla överträdel­ser med parkerade fordon i cykelfält och på cykelbanor.

– Antalet måste öka och arbetssätt­et ändras, anser Isaksson.

I veckan sattes nytt fokus på frågan om ignoranta bilister då det framkom att bilister trotsar de nya spårviddsh­indren vid Slussen genom köra förbi dem – via cykeloch gångbanan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden