Mitt i Vasastan

Anrika tehandeln kastar ut kritiserad logga

- Emelie Nyman

Sibyllans kaffe- och tehandel fyller 100 år. Det firar butiken med att öppna ett rum för smakprovni­ng och att byta ut sin logga som skapade debatt för några år sedan.

Den 2 september 1916 öppnade Sibyllans kaffe- och tehandel. I 100 år har den lilla butiken lockat kaffe- och teälskande stammisar från Östermalm. Men inte bara, nu kommer folk från hela Stockholm och Sverige.

Ägaren, Henrik Berg, som också driver NK kaffe- och tehandel, köpte butiken för åtta år sedan. Han tog då över från familjen Hansson, som startade och drev butiken i tre generation­er.

– Det har alltid varit min dröm att köpa det här stället. Jag gillar karman och produkten. Det är ingen business det här, det är en lifestyle, en passion till gränsen mot besatthet.

Gjort i ordning lokalerna

Sedan han tog över butiken har lokalerna gjorts i ordning för att återfå den gamla känslan. Dessutom har sortimente­t utökats. Men butikens egen teblandnin­g, Sir Williams, är fortfarand­e mest populär.

– Man kan inte göra för mycket. När det är ett så här gammalt företag vill folk inte se för stora förändring­ar.

Men inför 100-års jubileet blir det ändå lite nytt. Rummet, där det har sålts kine- siskt porslin, håller på att omvandlas till ett rum för te-provning. Henrik Berg fick idén när han var i Kina, där man får sitta ner vid ett skrivbord och smaka olika sorter inför sitt köp.

– Man får prova tre, fyra sorter te eller kaffe. Boka en tid eller kom förbi. Vill du komma efter stängning är det också okej. Det enda jag vill är att man tar del av den här fantastisk­a världen, en motsats till all stress – njut av en kopp te, liksom. Och det kostar inget, säger han.

Även butikens logga uppdateras. Den omdiskuter­ade logotypen med den svarta betjänten som bär på en rykande kopp – som vissa har uppfattat som rasistisk – är nu borta efter några års arbete med den nya.

– Det funkar inte längre, man kan inte ha en sådan bild.

Henrik Berg hoppas att klassiska Sibyllans fortsätter att leva länge, och kanske inom familjen.

– Mitt största mål är att jobba för att det ska hålla i hundra år till.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FYLLER JÄMT. Henrik Berg tog över Sibyllans kaffe- och tehandel på Sibyllegat­an för åtta år sedan. Den 2 september firar butiken 100-årsjubileu­m.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FYLLER JÄMT. Henrik Berg tog över Sibyllans kaffe- och tehandel på Sibyllegat­an för åtta år sedan. Den 2 september firar butiken 100-årsjubileu­m.
 ??  ??
 ??  ?? UTBYTT. Den tidigare loggan som nu är borta.
UTBYTT. Den tidigare loggan som nu är borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden