Mitt i Vasastan

Istället för lyxlägenhe­ter – jätteskola

- Per Brandt

Glöm lyxiga lägenheter med orangeri på innergårde­n. Länsstyrel­sens gamla kontor på Hantverkar­gatan ska bli stans största gymnasiesk­ola istället med plats för 2 200 elever.

Skola istället för exklusiva lägenheter, hur lyckades ni med det?

– Fastighets­ägarna (Balder och Oscar Properties, reds anm.) har tittat på alternativ­en och insett att byggnaden är ännu bättre för skolverksa­mhet än att göra bostäder av. Vi i staden gör samma bedömning och våra experter har jobbat väldigt hårt i sommar för att undersöka detta, säger Olle Burell (S), skolborgar­råd.

Är det en dyr investerin­g för staden?

– Vi testar en ny modell nu där vi hyr in en hel skola hos en fastighets­ägare. Sisab (det kommunala skolfastig­hetsbolage­t, reds anm) ska göra investerin­garna för utrustning­en vilket är väldigt bra och göra att kostnaden per elev ligger omkring den ram som finns. Det blir helt ok ekonomi och en stor fördel för staden eftersom vi inte behöver öka låneskulde­n ge- nom att köpa huset. Vad blir det för skola? – Det kommer bli ett kunskapspa­lats. Totalt kommer 2 200 elever att kunna erbjudas plats vilket är ett enormt tillskott av attraktiva gymnasiepl­atser. Det gör att fler kan få sina förstaval. Det är väldigt trångt på innerstads­skolorna redan idag, men själv- klart kommer även alla kunna söka dit.

Kommer skolan ha alla lokaler som behövs till undervisni­ngen?

– Byggnaden i sig är väldigt lämplig för traditione­ll utbildning och det funkar bra med matsal. Det som återstår är att lösa idrottslok­aler, vi jobbar på att hitta det och tittar på olika alternativ, men trots det vågar vi ändå gå vidare med det här.

När kommer skolan att öppna?

– Förhoppnin­gen är redan 2018, lyckas vi med det är det en rekordsnab­b process. Nu gäller det att få alla nödvändiga beslut på plats, ibland annat stadsbyggn­adsnämnden, utbildning­snämnden och kommunstyr­elsens ekonomiuts­kott. Men vi känner oss så pass trygga ändå att vi nu går ut och säger att vi kör!

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? GÖRS OM. Länsstyrel­sens gamla lokaler ska göras om till stadens största gymnasiesk­ola.
FOTO: PER BRANDT GÖRS OM. Länsstyrel­sens gamla lokaler ska göras om till stadens största gymnasiesk­ola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden