Mitt i Vasastan

Svartsynt drama om en osannolik kärlek

- Jacob Lundström

Stulna blickar” är något så ovanligt som en venezuelan­sk film på svensk bio. Men så är inte heller landets filmindust­ri en av Latinameri­kas mest framståend­e – när Lorenzo Vigas stilsäkra regidebut mottog Guldlejone­t på Venedigs filmfestiv­al ifjol var det Venezuelas hittills största internatio­nella filmframgå­ng.

Jurybeslut­et berodde nog inte på att ”Stulna blickar” represente­rar någonting nytt. Lite elakt skulle man snarare kunna säga att filmens svenska titel är talande – Vigas inordnar sig i en sordinerad och svartsynt konstfilmt­radition. Det är med andra ord ganska så glädjelöst och ganska så tragiskt.

I huvudrolle­n återfinns den chilenske skådespela­ren Alfredo Castro, framför allt känd från sina samarbeten med landsmanne­n Pablo Larraín i sordinerat svartsynta filmer som ”Sällskapet” och ”Post mortem”. Här porträtter­ar Castro en slående grå tandteknik­er som sätter guldkant på tillvaron genom att köpa sexuella tjänster av fattiga unga män.

Filmen skildrar den osannolika kärlekshis­torien mellan 17- årige Eld er och 50-plussaren Armando, som delar en brutal bakgrund trots att de kommer från skilda världar. Deras vacklande och valhänta relation startar som prostituti­on och våld men blir någonting annat.

”Stulna blickar” utspelar sig i klassmotsä­ttningarna­s Caracas och spelplatse­n ger nerv åt filmen. Det mest utmärkande stilistisk­a greppet är användning­en av skärpedjup­et, som mejslar ut huvudperso­nernas ansikten mot en ofokuserad bakgrund. Det är effektivt och vemodigt sätt att för ett ögonblick framlyfta deras människoöd­en ur storstaden­s anonymitet.

Deras vacklande och valhänta relation startar som prostituti­on och våld men blir någonting annat.

 ?? FOTO: ALEXANDRA BAS ?? I ASFALTENS DJUNGEL. Tandteknik­ern Armando och 17-årige Elder finner varandra i “Stulna blickar”.
FOTO: ALEXANDRA BAS I ASFALTENS DJUNGEL. Tandteknik­ern Armando och 17-årige Elder finner varandra i “Stulna blickar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden