Mitt i Vasastan

”Jag ville bara ge ett råd”

-

Calle Friedner svarar på kritiken Det var väldigt vilka reaktioner mitt i bästa välmening lämnade råd om hur man bör promenera på en kombinerad promenad- och cykelväg fick! Carl Wiberg tycker att jag klagar över ”flanörer på Södermalms Södra promenad”, vilket jag inte gör. Snarare är det då cyklistern­a som inbjuder till ”klagan”, eftersom de ytterst sällan använder sina ringklocko­r f ö rattvarna andra trafikante­r. Han menar också att min referens till trafikföro­rdningen inte är relevant, eftersom Södra promenaden inte är ”körbana med vägren”. Nej, det har jag heller aldrig påstått, men vägtrafikf­örordninge­n va renbra utgångspun­kt, tyckte jag, eftersom den klargör problemet: att undvika att bli påkörd bakifrån. Carl Wiberg talar också om en ”trafiklogi­k”, som skulle grunda sig på åt vilket håll vi ska väja, och att det då är åt höger man ska väja. Om man kör bil ja, men Gud hjälpe den arma fotgängare, som på en landsväg följer nämnda förordning, d.v.s. går på vänster sida vägen, och så går ut (åt höger) i körbanan, när de möter en bil! Att allt var tvärtom framtill högertrafi­k omläggning­en den 1 september 1967( inte 1968, som Wiberg skriver), det är ju självklart.

Det kunde ju räcka med detta, men så kommer det ett s.k. påhopp från en person, som kallar sig ”En urstockhol­mare”. Vederböran­de, som alltså inte vågar skriva ut sitt namn, är direkt oförskämd mot 80 % av Sveriges befolkning och anser sig förstå, att jag kommer ”från landet”, vilket skribenten inte kan veta något om. Men visst, jag råkade födas i en annan stad men har med ett kortare avbrott för fyrtio år sedan bott i Stockholm och dess kranskommu­ner sedan 1959, förmodlige­n längre än de flesta ”urstockhol­mare” har levat. Insändaren blandar också ihop hur man ska gå på en gångbana utan annan trafik med det jag skriver om och skyller på ”den stora lantisinva­ndringen”. Maken till pösighet!

Som sagt: jag ville bara ge ett råd om hur man ska undvika att bli påkörd bakifrån av cyklister. Man kan knappast ha läst det jag skrev särskilt noga för att bli upprörd över det.

Jag råkade födas i en annan stad men har med ett kortare avbrott för fyrtio år sedan bott i Stockholm och dess kranskommu­ner sedan 1959.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden