Mitt i Vasastan

Affär vid Odenplan satsar på snabbkasso­r

Hoppa köandet – scanna själv är en trend som bara fortsätter. Matbutiken i Vasastan tar det extra långt och går från tre bemannade kassor till en. Men det blir inte mindre socialt för det, menar handlaren.

- Mimmi Epstein

I tio veckor har Hemköp på Odenplan byggt om. Nu finns bland annat en ny salladsbar och ett utökat ekologiskt sortiment. Dessutom har man ställt dit sju snabbkasso­r där kunderna själva scannar och betalar sina varor.

– Köerna här har varit galna. När jag började för ett och ett halvt år sedan fanns två kassor och jag skaffade en tredje. Men det räckte inte. Folk kollade in i butiken och när de såg köerna så vände de i dörren. Nu är s nabbkassor­na på plats och i går var det inga köer alls. Jag blev nästan tårögd, säger butikschef­en Angelica Fantenberg och fortsätter:

– Få storhandla­r här, det är snarare en kompletter­ingsbutik. Det gör att många passerar och vi behöver få ut folk ur butiken.

Men blir det inte mindre socialt om folk ska scanna själva?

– Nej, tvärtom. Kassörskor­na försvinner inte, de blir kassavärda­r och kommer hinna prata mer med kun- derna. Dessutom har jag anställt extra personal som kommer att bemanna självscann­ingen.

Självscann­ing

Självscann­ing är en trend som ”tuffar på” enligt Bengt Nilervall, näringspol­itisk expert på betalfrågo­r på Svensk Handel.

– Åttio procent av transaktio­nerna i dag sker med kort. Självscann­ing är väldigt uppskattat och mindre personalbe­roende vilket är den största kostnaden för dagligvaru­handeln förutom lokalhyror. Samtidigt kan man använda personalen till annat – till exempel låta dem jobba mer inne i butiken. Det här är inte den sista butiken som skaffar fler självscann­ingsautoma­ter, det är en trend som tuffar på, säger han och fortsätter:

– Samtidigt tror jag att många är försiktiga och testar. Funkar det inte kommer butikerna att backa tillbaka. Man vill inte stöta sig med kunderna. Generellt uppskattar äldre personer vardagssna­cket i kassan och merköpen, av till exempel tugggummi och tablettask­ar som finns vid kassan, försvinner utan bemannade kassor.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? NYA KASSOR. Hemköp på Odenplan har renoverat och tagit bort två bemannade kassor till förmån för sju snabbkasso­r.
FOTO: MIMMI EPSTEIN NYA KASSOR. Hemköp på Odenplan har renoverat och tagit bort två bemannade kassor till förmån för sju snabbkasso­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden