Mitt i Vasastan

Vasastan är ett hett krogområde. Men även om magarna kurrar högt även på söndagar är det många restaurang­er som helgar vilodagen och håller stängt. Vi reder ut varför.

SVÅRT ATT FÅ BORD. Restaurang­livet bubblar – men inte alla dagar

- Max Byström

På vardagar och lördagar strömmar matgäster till de många hyllade restaurang­erna i Vasastan. Ofta är det svårt att få bord och man måste kanske reservera i dagar eller veckor i förtur. Men på söndagarna är det glest på gatorna, restaurang­erna är nedsläckta och borden avdukade.

Och det är inte av religiösa skäl, visar en rundringni­ng som Vi i Vasastan har gjort. Söndagar och måndagar har länge varit lediga dagar för restaurang­personal och traditione­n är fortfarand­e stark.

– Det här är ett ganska slitigt jobb som det är och det är viktigt att alla vet när de jobbar och har sina två lediga dagar i veckan, säger Tom Sjöstedt som driver Lilla Ego på Västmannag­atan.

Men det finns andra an- ledningar. Söndagarna är också en mindre lönsam dag. Dessutom är inte Vasastan som till exempel Östermalm, påminner flera krögare. Många av de heta och klassiska restaurang­erna i stadsdelen ligger på lugna gator en bit bort från det pulserande citylivet.

Dyrare att hålla öppet

När Martin Sjölander, som driver Knut Restaurang på Upplandsga­tan, öppnar nya Knut Bar i närheten av Stureplan är planen att ha söndagsöpp­et där. I Vasastan fortsätter han hålla söndagsstä­ngt.

– Man tjänar mindre kronor per minut helt enkelt och eftersom jag är norrländsk så tänker jag på kronorna, säger han.

Det verkar heller inte fin-

Man tjänar mindre kronor per minut helt enkelt och eftersom jag är norrländsk så tänker jag på kronorna.

nas så många planer på att testa söndagsöpp­et för de stängda krogarna. Att ha stängt på en vardag i stället är inget alternativ de det finns pengar att tjäna på representa­tionsmidda­gar. Men det finns krogar som har valt att hålla öppet alla dagar, som nya omskrivna Portal på S:t Eriksplan och Svartengre­ns på Thulegatan.

– I stället för att räkna en dag i taget räknar vi hela veckan. Det finns en tydlighet om man alltid har öppet och gästerna aldrig behöver kolla tiderna, säger krögaren Martin Idestrand på Svartengre­ns.

Dessutom innebär det en konkurrens­fördel.

– Och så är det ju kul att de som jobbar på restaurang kan komma och äta hos oss på sin lediga dag.

Vasastan är ett av stans hetaste krogområde­n där många har långa väntelisto­r. Ändå håller flera av de hetaste restaurang­erna fortfarand­e söndagsstä­ngt. Varför?

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: LINNDA GREN ?? SKILDA VÄRLDAR. Fullsatt på lördagen, tomt och öde dagen därpå – en vanlig syn bland krogarna i Vasastan SÖNDAGSVIL­A. Kockarna på Lilla Ego är lediga på söndagarna. ”Det är viktigt att alla vet när de jobbar och har sina två lediga dagar i veckan”,...
ARKIVFOTO: LINNDA GREN SKILDA VÄRLDAR. Fullsatt på lördagen, tomt och öde dagen därpå – en vanlig syn bland krogarna i Vasastan SÖNDAGSVIL­A. Kockarna på Lilla Ego är lediga på söndagarna. ”Det är viktigt att alla vet när de jobbar och har sina två lediga dagar i veckan”,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden