Mitt i Vasastan

Hotet mot jätteloppi­sen: säljare fulpaxar på natten

Loppisen Mimer Flea Market bara växer och växer. Men säljare som dyker upp allt tidigare på småtimmarn­a för att paxa rätt läge för sitt bord börjar bli ett problem för jätteloppi­sen. ”Vi kan riskera vårt tillstånd”, säger arrangören Carola Skogh Söderberg

- Max Byström

Mimer Flea Market växer och till höstens loppis tog borden slut på bara några dagar. Men det hårda trycket har lett till ett nytt fenomen som inte gillas av arrangören. Deltagare som paxar platser redan på natten. ”Om vi inte sköter oss riskerar det vårt tillstånd, säger arrangören.

Intresset är enormt för att få ett bord på Mimer Flea Market. Inför höstens loppis förbokades de tvåhundra platserna redan på tre dagar. Borden är onumrerade och det råder tuff konkurrens om var säljarna ska stå. Därför händer det att säljare dyker upp redan på småtimmarn­a för att hugga sin drömplats.

– Det här är någonting nytt. Det har ibland varit så tidigt på morgonen att det inte överensstä­mmer med tillstånde­t vi har fått. Det är inte så att man får komma kvällen innan loppisen börjar. Om vi inte sköter oss riskerar det vårt tillstånd, säger Carola Skogh Söderberg, som

har arrangerat loppisen under de senaste två åren.

Vad är det för platser de försöker hugga?

– En del vill stå utanför sin egen port för att de tycker att det är smidigt. Andra har uppfattnin­gen att man säljer mer på vissa punkter, till exempel nära Odenplan eller i mitten, vid det lilla torget. Men min erfarenhet är att det inte gör någon skillnad var man står.

Tillstånde­t för att bedriva försäljnin­g gäller bara de tider då loppisen är igång. Carola Skogh Söderberg ska nu gå ut med en tydlig uppmaning till försäljarn­a att respektera reglerna, och hon kommer själv hålla ett öga på att de efterlevs.

Vad som började som ett småskaligt grannproje­kt har blivit ett Stockholms-happening som lockar säljare och köpare från hela stan.

– Det har blivit en fest utan dess like. En anledning till popularite­ten är att folk byter saker med varandra. De kommer dit med en låda med grejer de vill bli av med och kommer hem med en ny låda grejer de har köpt på sig.

Leksaker ryker fort

För de som bara vill fynda rekommende­rar hon att man kommer vid öppningsda­gs om man vill få tag på barnkläder eller leksaker. Det brukar ryka fort. Även kläder i gott skick är hett eftertrakt­at, och med fler säljare har utbudet på antikvitet­er ökat. Det som inte blir sålt packas ned och doneras till Myrorna.

– Jag samlar in saker som kan doneras under hela dagen och ser till att det är helt och rent och snyggt. Sedan kommer de med en stor lastbil när vi stänger och tar emot ungefär hundra kartonger.

En del vill stå utanför sin egen port för att de tycker att det är smidigt.

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? FULLBORDAT. Mimer Flea Market har i år tvåhundra bord. Här en tidigare upplaga av loppisen, och personerna på bilden har således inget med fulpaxning att göra.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE FULLBORDAT. Mimer Flea Market har i år tvåhundra bord. Här en tidigare upplaga av loppisen, och personerna på bilden har således inget med fulpaxning att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden