Mitt i Vasastan

Käk till kidsen – inte längre en barnlek för krogen

Stockholms­kidsen börjar bli krogvana. Men oftast förpassas våra minstingar till pannkakor och köttbullar. Vi har pratat med undantagen som lägger fokus på barnmenyn. Och tagit reda varför det lönar sig i längden.

- Text: Emelie Molinder Foto: Ylva Bergman

Stockholms vuxna har sedan länge vant sig vid att vara kräsna på krogen. Att hitta en restaurang där ambitionsn­ivån är högre än att servera fabricerad­e köttbullar och mikrade pannkakor till barnen kräver dock dedikerat googlande. Hur kan det komma sig?

– Det hänger kvar sedan tiden då restaurang­er var något som vuxna höll på med. Man gick ut och fin-åt, om barnen i undantagsf­all följde med skulle det lösas så enkelt som möjligt, säger Lennart Wallander, vd på matkommuni­kationsbyr­ån Food and Friends och profession­ell spanare när det kommer till mattrender.

Idag har krogen alltmer förvandlat­s till vårt andra vardagsrum. Vi väljer enklare krogar och tar gärna med oss familjen ut en tisdagskvä­ll. Att barnmenyer­na ofta är fantasilös­a handlar till stor del om bekvämligh­et. De erbjuder mat som mättar och som barnen inte protestera­r emot. Men Lennart Wallander ser anledning till förändring.

– Numera är det vanligare att föräldrar la-

Numera är det vanligare att föräldrar lagar egen barnmatspu­ré, de föräldrarn­a kommer också att ställa krav på vad barnen får i sig ute på krogen.

gar egen barnmatspu­ré, de föräldrarn­a kommer också ställa krav på vad barnen får i sig ute på krogen, säger han.

En annan orsak till att krogarna oftast inte prioritera­r de små är kort och gott att det är svårt att tjäna pengar på barn. Att öl och vin är det som krogarna drar in de största vin- sterna på är ingen hemlighet. Men det finns krögare som tvärt om ser barnen som en möjlighet att tjäna mer pengar.

– I London erbjuder många krogar fasta menyer till barn, med förrätt, varmrätt och efterrätt. Medan barnen sitter med sina trerätters är det lätt att som vuxen också beställa fler rätter. Och när middagen tar längre tid för barnen kan ett glas vin bli till två, säger Lennart Wallander.

Nyttigt och roligt

Även i Stockholm börjar allt fler krogar ta barnens restaurang­upplevelse på allvar. Kändiskock­en Jamie Olivers restaurang Jamie’s Italian vid Stureplan är ett exempel. Idén är att erbjuda nyttig mat på ett roligt sätt. Salladen serveras till exempel i en burk som skakas och laxen kommer i en påse som barnen får öppna. Moment som är kul för kidsen.

– Vi vill ha in barnen hos oss. Visst blir det lite merarbete med gäster som inte vill sitta still i stolen men jag tror att man vinner i längden på att välkomna hela familjen, säger Pauline Ljungberg, marknadsan­svarig på restaurang­en.

Regnskogsf­avorit

På Långbro värdshus finns förvisso både köttbullar och pannkakor på menyn men också toast Skagen, ångad röding och biff med rödvinssås.

– Vi har många familjer här och har utformat barnmenyn så att det går att ordna en trerätters­meny även för barnen, säger krögaren Fredrik Eriksson.

Thairestau­rangen Koh Panghan är en annan restaurang som anstränger sig för barnens skull. På menyn finns en rad rätter som är milda och såsen serveras vid sidan om. Att restaurang­en är inredd som en regnskog gör den till en given favorit bland kidsen.

– Barnfamilj­erna är jättevikti­ga för oss, det är de som får oss att överleva. Ofta är det barnen som drar hit sina föräldrar. Vi anstränger oss gärna lite extra för att de ska trivas, säger Isabel Eggers, personalan­svarig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden