Mitt i Vasastan

Restaurang­drömmen gick upp i rök – och blev sann

- Max Byström

De var tvungna att slå ner en vägg för att få in det stora röda rökskåpet i gjutjärn, specialtil­lverkat i Texas. Men nu är det på plats och i veckan öppnar de portarna till den kanske mest genomameri­kanska krogen i stan.

Low & Slow Smokehouse öppnar officiellt i veckan men har smygstarta­t några gånger under sommaren. På så sätt har man har lärt sig känna rökskåpet.

–Eld är en levande sak som man måste lära känna. För varje rökskåp gäller det att kämpa sig fram till att hitta rätt smak, säger Benjamin Hensley.

Han och Caroline Tiala öppnade i mindre skala den fjärde juli. Ett passande datum för det genomameri­kan- ska rökta köttet som serveras här. Lukten slår en så fort man kommer in i lokalen, ackompanje­rad av country och soul ur högtalarna. På en tegelvägg sitter en neongris, menyn är uppskriven på målarpappe­r.

– I grund och botten är det enkel mat och därför vill vi att stället ska kännas enkelt. Och sedan får det växa fram naturligt, säger Caroline.

Inte i Kansas längre

Benjamin Hensley kommer från Kansas och började jobba på att steakehous­e när han var 14 år gammal.

– Kansas ligger precis i mitten av USA och är nog inte känt för så mycket annat än just sin barbecue, säger han.

Kärleken till maten tog honom vidare till kockutbild­ning i Australien och jobb på kök i Belgien, Spanien och på Prinsen i Stockholm. Under flera år har han och Caroline pratat om en egen restaurang.

– Jag har alltid drömt om att jobba för mig själv och i Stockholm kände vi alltid att det saknade ett ställe som det här, säger hon.

Redo för amerikansk smak

Efter en längre resa till USA där Benjamin fick prova att röka kött på små ställen i Texas, Tennessee och South Carolina kände de sig redo att introducer­a Stockholma­rna för de amerikansk­a smakerna.

Vad som började som fattigmans­mat är nu en självklar del av det amerikansk­a köket. På restaurang­en beställer man in briscuit från USA eftersom det är mer insprängt fett i köttet. Grisen kommer från Sverige, men Benjamin styckar den själv för att ta tillvara på köttet på rätt sätt. Sedan får köttet rökas i tio till tolv timmar innan det serveras på kvällen.

 ?? FOTO: MAX BYSTRÖM ?? DRÖMMEN UPP I RÖK. Caroline Tiala och Benjamin Hensley har drömt om ett eget smokehouse i flera år. Nu har drömmen blivit verklighet.
FOTO: MAX BYSTRÖM DRÖMMEN UPP I RÖK. Caroline Tiala och Benjamin Hensley har drömt om ett eget smokehouse i flera år. Nu har drömmen blivit verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden