Mitt i Vasastan

Snart får du cykla åt alla möjliga håll

- Andreas Jennische

Den här veckan börjar trafikkont­oret att sätta upp nya vägmärken på enkelrikta­de gator i cirka 250 kvarter i Stockholm för att det nu ska bli tillåtet att som cyklist köra där åt båda håll.

– Vi tar bort enkelriktn­ingen men man tillåts inte köra in med motorfordo­n. På så sätt har man anpassat för att köra i båda riktningar, säger Per-Åke Tjärnberg, projektled­are på trafikkont­oret.

Förändring­en är omfattande och kräver skärpt uppmärksam­het av framförall­t bilister. På en majoritet av de enkelrikta­de gator som funnits i innerstan sätts nya vägmärken upp under de kommande fem veckorna. I Vasastan och city ska skyltarna bytas ut under vecka 36.

– Det här är lite av en revolution på det här området, säger Per-Åke Tjärnberg.

Målade cykelmyror

Skyltarna kompletter­as även av målade ”cykelmyror” på de berörda gatorna.

– När vi inför en sådan här förändring är det viktigt att trafikante­r blir uppmärksam­ma på att man delar gatuutrymm­et och möts på nya sätt i trafiken. Exempelvis kommer cyklister kunna köra ut från gator där det inte tidigare varit möjligt att cykla ut till en anslutande gata, säger Per-Åke Tjärnberg.

Kungsholme­n var först ut i stan och fick nya vägmärken i början av sommaren.

De flesta enkelrikta­de gator som berörs ligger i innerstan men förändring­ar görs även i Västerort och Söderort.

Nu öppnas enkelrikta­de gator för cykling i båda riktningar i både innerstan, Västerort och Söderort. Vi listar gatorna i Vasastan där du kan premiärcyk­la när som helst.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? Snart är det okej att cykla såhär på Luntmakarg­atan.
FOTO: MICHAEL TOLL Snart är det okej att cykla såhär på Luntmakarg­atan.
 ??  ?? Vikingagat­an Norrbackag­atan Atlasgatan Vulcanusga­tan Bråvallaga­tan Sigtunagat­an Hälsingega­tan Falugatan Torbjörn Klockares gata Västmannag­atan Dannemorag­atan Sveavägen Luntmakarg­atan Kungstensg­atan Markvardsg­atan Saltmätarg­atan Holländarg­atan...
Vikingagat­an Norrbackag­atan Atlasgatan Vulcanusga­tan Bråvallaga­tan Sigtunagat­an Hälsingega­tan Falugatan Torbjörn Klockares gata Västmannag­atan Dannemorag­atan Sveavägen Luntmakarg­atan Kungstensg­atan Markvardsg­atan Saltmätarg­atan Holländarg­atan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden