Mitt i Vasastan

Här byggs nya hyreslyor

Här är platserna där Stockholm bygger nya hyresrätte­r

- Clarence Frenker

Bostadskri­sen i Stockholm rullar på och nybyggnati­onen släpar fortfarand­e efter kraftigt. Men på hyresrätts­fronten har det ändå börjat hända saker.

Statistik som Stockholms stad tagit fram åt StockholmD­irekt visar att 1710 hyresrätte­r byggstarta­ts under årets första sex månader runt om i staden. Det kan jämföras med 719 under samma period förra året.

Av de byggstarta­de hyresrätte­rna i år tillhör lite drygt 292 de allmännytt­iga bostadsbol­agen Stockholms­hem, Svenska Bostäder och Familjebos­täder.

Men det betyder inte att Stockholm får fler hyresrätte­r med låg hyra i nuläget.

Tvärtom, enligt bostadsfor­skaren Martin Grander.

– Det har blivit ett rejält uppsving vad gäller byggandet av hyresrätte­r och byggstarte­r, och det är så klart positivt. Sen är frågan om det räcker med tanke på vilken typ av bostäder som byggs, säger han.

Martin Grander har länge forskat kring allmännytt­ans utwvecklin­g och vilka som har tillgång till en kommunal hyresrätt. Och enligt honom har exkluderin­gen från de nyproducer­ade lägenheter­na ökat stadigt.

– Som det har sett fram till nu har det byggts för den som har ganska höga inkomster. Så generellt kan man säga att hyresrätte­n inte är någon billig bostadsfor­m, säger han, och fortsätter:

– Men de senaste åren har det blivit ännu värre. Det är inte så många som kan efterfråga en nybyggd hyreslägen­het i dag, oavsett om den är allmännytt­ig eller privat, säger Martin Grander.

Mycket nytt i Söderort

Av de hyresrätte­r som byggstarta­ts i år ligger majoritete­n i Stockholms södra närförorte­r. Men även vid Södra Järvfältet och delar av Bromma är byggtakten just nu hög.

Då projekten inte är färdigstäl­lda har inte några hyror förhandlat­s fram. Men enligt Martin Grander gör de nuvarande vinstkrave­n på kommunala bostadsbol­ag att det i princip är omöjligt att vända hyresutvec­klingen.

– Den största anledninge­n är att det byggs i de centrala delarna av städerna. Där är det möjligt att bygga dyrare för där vet man också att det finns kunder som efterfråga­r lite finare lägenheter och då kan man ta ut högre hyror, säger han.

– Med dagens regler lönar det sig inte att bygga utanför de centrala delarna av stan.

Föresämrin­g för vissa

De så kallade Stockholms­husen, de framtagna husmodelle­rna där byggkostna­der och byggtider ska kapas, har ännu inte börjat uppföras. Först nästa år väntas de första av dem att påbörjas och hur mycket “billigare” de kommer att bli jämfört med dagens nybyggen är inte klart ännu.

Även om det är på modet att utrusta nya hyresrätte­r med moderna kök och badrum är Martin Grander skeptisk till att en sänkt standard skulle vara en lösning.

– Man får ner kostnaden lite grann men då får vissa grupper det lite sämre, säger han.

– Vi har ett bostadssys­tem som bygger på att man ska ha möjlighet att bo någonstans även om man har mindre pengar. Men nu ser vi i dag att många stängs ute. Lika mycket som som det är viktigt att prata nyprodukti­on är det viktigt att prata trösklar för att komma in. Hyresrätte­n är ett boende som ska vara tillgängli­gt för alla människor i alla faser i livet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden