Mitt i Vasastan

Rafi Mien

-

”Jag har varit stockholma­re i ett år. Här står jag med min skylt runt kroppen varje dag från elva på morgonen till sju på kvällen. Tidigt på morgonen lär jag mig svenska på SFI och senare på kvällen gympar jag hemma för att få bort stelheten i ryggen.

Det tar på kroppen att stå still hela dagarna, men jag gör det för mina barns framtid. Min familj är kvar hemma i vårt Pakistan. I 20 år arbetade jag i en färgfabrik i Grekland men krisen tog mig hit.

Det enda jag tänker på nu är att jag vill tjäna mer pengar så jag kan bo med min familj här i Stockholm. Tyvärr är de flesta av jobben i stan svarta. Jag tycker regeringen borde ha mer kontroll på den svarta jobbmarkna­den. Den har spårat ur. Jag har tidigare jobbat svart. Då jobbar man hela dagarna och får ingenting för det.

Finns det någonting jag kan säga svenska folket är det detta: värdera kunskap. Utbilda dig. Om man är outbildad blir ens värld liten och mörk. Utbildning är ljuset i mörkret. Det är därför jag ger mitt liv åt att tjäna ihop pengar så jag ska kunna ge utbildning åt mina fyra barn.

När man har kunskap ökar ens empati. Det är stresssigt här på Drottningg­atan men när jag ser på människorn­a som passerar mig är nittionio procent bra människor. De har ett leende på läpparna. Man ska inte tro det värsta om folk och man ska inte vara rädd för varandra. De flesta människor där ute är snälla.”

 ??  ?? Ålder: 45 år Bor: Stockholm
på Jobbar: Skyltbärar­e
Drottningg­atan
Text & Foto: Sanna Källdén
Ålder: 45 år Bor: Stockholm på Jobbar: Skyltbärar­e Drottningg­atan Text & Foto: Sanna Källdén

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden