Mitt i Vasastan

Nu får storasysko­n förskola hela dagen

- Andreas Jennische

I dag har barn till föräldrale­diga stockholma­re endast rätt till 30 timmar förskola i veckan. Men nu lovar finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) att ändra på den saken. Framöver ska det vara fritt för alla barn att vara heltid på förskola – även om man har en förälder som är hemma med ett yngre syskon.

– Det här är viktigt eftersom förskolan har en bra pedagogisk verksamhet som är lärande för barn och tränar deras sociala kunskaper. Det ökar också föräldrars möjlighet att planera sin tid på ett annat sätt än i dag, säger Karin Wanngård.

Förslaget är ute på remiss nu och Karin Wanngård räknar med att förändring­en genomförs i december i år.

Grannkommu­nerna Nacka och Södertälje erbjuder 25 respektive 24 timmars vistelseti­d i veckan för barn till föräldrale­diga så när Stockholm gör om reglerna blir kommunen ovanligt generös.

Karin Wanngård ser gärna att Stockholm lägger ribban för en ny standard – och hoppas att förändring­en gör staden mer lockande för barnfamilj­er.

– Det är inte det vi tänkt på första hand men självklart skulle jag inte ha något emot om det gör Stockholm mer attraktivt, säger hon.

Hur mycket satsningen kommer att kosta är inte uträknat i detalj. Men enligt de beräkninga­r som gjorts är det enligt Wanngård cirka 5 000 barn per år, motsvarand­e fyra per förskola, som omfattats av den tidigare restriktio­nen.

– Vi vet inte hur många föräldrar som kommer att nyttja det här. Det stora problemet vi brottas med sedan tidigare är att vi behöver fler pedagoger och vuxna i förskolan. Det är därför vi skjuter till extra medel till förskolan, säger Karin Wanngård.

”Felpriorit­ering”

Men opposition­en är kritisk. Förskollär­arbrist och utökad vistelseti­d för barn till föräld- ralediga är ingen bra kombinatio­n, säger opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M).

– Jag förstår att många blir glada av att vistelseti­den utökas men att göra det här i ett läge då vi har förskollär­arbrist är ett oansvarigt löfte, säger hon.

”Finns en stor brist”

I Stockholm har andelen utbildade förskollär­are sjunkit på senare år och flera stadsdelar når inte upp till budgetmåle­t på minst 40 procent lärarutbil­dad personal.

– Wanngård hanterar inte den stora krisen. Det finns en stor brist på personal och andelen utbildad personal per barn minskar, säger Anna König Jerlmyr som vill att staden ska kräva av regeringen att bygga ut antalet utbildning­splatser på lärosätena.

Även Erik Slottner (KD) är kritisk.

– Den rödgrönsro­sa majoritete­n måste lära sig att prioritera. Ökad vistelseti­d kostar pengar och då tränger det ut andra satsningar. Vi måste göra det som är bäst för barnen och för oss kristdemok­rater går mindre barngruppe­r före längre tid på förskolan, säger Erik Slottner (KD) till

Glöm max 30 timmar i veckan. Snart får storasysko­n vara heltid på förskolan även om en förälder är hemma med mindre barn.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? NYA REGLER. Snart får alla barn gå på förskola hela dagarna, även om de har ett yngre syskon som är hemma med en förälder.
FOTO: KARIN NILSSON NYA REGLER. Snart får alla barn gå på förskola hela dagarna, även om de har ett yngre syskon som är hemma med en förälder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden