Mitt i Vasastan

Råttinfern­o vid lekplatser

- Michael Toll

Sedan i somras har antalet råttor ökat dramatiskt på lekplatser och öppna förskolor. ”Det är råttor överallt. De springer omkring fritt och är helt orädda” säger Eva Wejher som jobbar i en parklek.

Flera öppna förskolor har just nu stora problem med råttor. Sedan i juni har de små gnagarna ökat rejält i antal.

– Det är knappt man tror det är sant. I söndags sågs 20 råttor på samma ställe. Det springer råttor här hela tiden, säger Thomas Nybom på parkleken i Gustav Adolfspark­en.

I Humlegårde­n är det ännu värre. När vi besöker lekplatsen är det nästan mer råttor än barn där. Det springer råttor rakt över gården, ligger några runt soptunnorn­a och i buskarna upp mot Karlavägen.

”Bor under husen”

– Vi ser råttor varje dag. De bor under husen och där under trappan är de alltid några stycken. Äckligt, säger ett barn och pekar.

Förestånda­ren Eva Wejher på parkleken i Humlan menar att det måste till en bättring. De öppna förskolorn­a vädjar därför till allmänhete­n att rapportera till staden så fort de ser råttsamlin­gar.

En tänkbar anledning till ökningen är stadens avtal med Anticimex löpte ut i juni. Råttgiftet som tidigare funnits utplacerat plockades in och sedan dess har inget nytt råttgift satts ut. Men enligt Tommy Tuvunger, stadens vilt- och skadedjurs­samordnare, är det själva råttgiftet som är boven i dramat.

Dåligt gift

– Tidigare använde vi ett pulvergift. Det var mycket effektivt eftersom de fastnade på råttorna. Men pulvret har försvunnit från marknaden och nu köper vi ett gift som man måste lura råttorna att äta. Det är inte lika effektivt, säger Tommy Tuvunger som lovar bättring.

– Disgusting, det är vad det är. Men det kommer bli bättre när nya råttgiftet sätts ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden