Mitt i Vasastan

Därför hänger

alla i Gamla stan Inte bara turister – nu tar mängder av stockholma­re omvägar för att komma till Gamla stan. Varför? ”Det är här man ska vara om man vill fånga Pokémon,” säger Pokémon Go-spelaren Pernilla Elvestedt, 31.

- Text och foto: Sanna Källdén

Gamla stan är annars en plats många stockholma­re kanske undviker. En plats för turismen. Men inte nu längre. Tack vare Pokémon Go.

– Vi har precis haft ett jobbmöte i Gamla stan och har egentligen bråttom hem, men vi måste fånga Pokémon först. Det finns hur många unika Pokémon om helst här, säger Sofie Elvestedt.

Lillasyste­rn Pernilla Elvestedt håller med.

– Gamla stan är Stockholms nya hotspot. Det är här man ska vara om man vill fånga Pokémon, säger hon.

Samlar familjen

Systrarna är omringade av cirka 50 andra människor i alla åldrar.

– Varje gång jag är i stan passar jag på att fånga så många Pokémon jag kan. Sen visar jag fångsten för min femåriga dotter Ines på kvällen. Hon spelar också, men det är jag som trycker på. Jag brukar annars vara limiterad med hennes användning av plattor och tvspel. Men Pokémon Go är okej för jag spelar ju det, säger Sofie Elvestedt och skrattar.

– Min pojkvän spelar också så i kväll ska vi ut på en kvällsprom­enad längst Årstaviken. Det blir något fint att göra ihop och så kommer man hem med massa Pokémon, säger Pernilla Elvestedt.

Ut från tunnelbana­n kommer ett ungt kompisgäng på fem personer. De ställer sig i en ring och tittar ner i sina mobiler och pratar.

– Vi åkte till Gamla stan direkt när vi slutade skolan, säger Vera, 12 år.

Samtliga går på Nya Elementar i Bromma och tog omvägen till Gamla stan för att spela Pokémon G ihop.

– Det är första gången jag letar Pokémon här. Jag brukar inte vara här annars, säger Filippa, 13 år.

Efter ett tag börjar de långsamt gå för att fortsätta leta. Helt plötsligt ropar en av dem att hon fått syn på en unik Pokémon och alla springer snabbt upp längst med Schönfeldt­s gränd för att sedan tvärt stanna.

– Vi måste akta oss för bilen, säger Filippa och vännerna följer efter in mot trottoaren.

Snabba ryck

– Man har bara några minuter på sig och fånga den när den dyker upp, så man måste springa. I går var det några som började springa åt ett håll och då sprang alla efter. Vi visste inte vad det var vi sprang efter. Helst plötsligt sprang alla människor som var här åt samma håll. Det var jättekul, säger Rebecca, 12 år.

– Sen kan vi väl gå och fika? frågar Klara, 13 år. Samtliga i kompisgäng­et nickar glatt utan att ta blicken upp från mobilen när de går.

– Det bästa med Pokémon Go är att man umgås med sina vänner, säger Sofie, 13 år.

Öppnar en ny värld

– Det man undrar nu är ju vad som kommer komma efter det här. Kommer det bli lika populärt och accepterat med interaktiv­a krigsspel? Barn som springer runt på gatorna med låtsaspist­oler och skjuter på osynliga föremål? Pokémon Go öppnar för en helt ny värld, säger Sofie Elvestedt.

Helst plötsligt sprang alla människor som var här åt samma håll. Det var jättekul.

 ??  ?? PASSAR PÅ. Systrarna Sofie, 38 och Pernilla Elvestedt, 31, har egentligen bråttom. ”Men vi måste fånga Pokémon först. Det finns hur många om helst här,” säger Sofie Elvestedt.
PASSAR PÅ. Systrarna Sofie, 38 och Pernilla Elvestedt, 31, har egentligen bråttom. ”Men vi måste fånga Pokémon först. Det finns hur många om helst här,” säger Sofie Elvestedt.
 ??  ?? DIREKT FRÅN SKOLAN. Kompisarna Filippa, 13, Klara, 13, Rebecca, 12, Vera, 12, och Sofie, 13, åkte direkt till Gamla stan efter de slutade skolan på Nya Elementar i Bromma, för att jaga Pokémon.
DIREKT FRÅN SKOLAN. Kompisarna Filippa, 13, Klara, 13, Rebecca, 12, Vera, 12, och Sofie, 13, åkte direkt till Gamla stan efter de slutade skolan på Nya Elementar i Bromma, för att jaga Pokémon.
 ??  ?? SAMLINGSPU­NKT. Folkmassor strömmar nu till Gamla stan för att jaga Pokémon med appen Pokémon Go.
SAMLINGSPU­NKT. Folkmassor strömmar nu till Gamla stan för att jaga Pokémon med appen Pokémon Go.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden