Mitt i Vasastan

”Hus för dummies” gör succé

- Ellinor Prawitz

Hur är det egentligen att nästan bo på sina grannar? Vi knackade på i det minst sagt tajta radhusområ­det i Ulvsunda slottspark och möttes av historier om kräftskivo­r på gården – och en radhusläng­a som rymmer hela 33 barn.

Sedan två år tillbaka har delar av Ulvsunda slottspark omvandlats från slottsägor till radhusläng­or. Här ligger husen tätt på varandra med identiska gräsmattor och stora fönster med kraftig insyn. Som utomståend­e är det lätt att undra hur ett liv så nära inpå sina grannar fungerar.

Alldeles strålande, visar det sig när Bromma Tidning knackar på i området.

– Vi ser mycket mer fördelar än nackdelar med att bo så nära. Här har man koll på alla längs gatan och det gör det mycket mer gemytligt, säger Henrik Larsson vars familj var en av de första att flytta in i området när det stod klart.

Inget för enstöringa­r

Men nog är det svårt att inte höra vad grannen pratar om på uteplatsen när man bor så tätt.

– Man ska inte bo här om man är en enstöring och inte vill hälsa på någon, säger Emanuel Broman som står och pratar med grannen Carl von Goes när vi promenerar förbi.

Runt dem springer tre små pojkar. Carl von Goes har bara hunnit bo i området i tre veckor men har ändå kommit grannarna så pass nära att det är Carls son som leker inne i Emanuels hus och Emanuels i Carls när vi tittar förbi.

– Det är fantastisk­t här. Jag flyttade in våra grejer en kväll och efter bara några timmar hade jag pratat mer med mina grannar här än där vi bodde innan, säger Carl von Goes.

De 73 radhusen stod helt klara 2015 och såldes som bostadsrät­ter. Det betyder att större gemensamma renovering­ar sköts av bostadsrät­tsförening­en.

– Om man inte vågar ta steget från lägenhet till villa så är det här jätteskönt. Som hus för dummies, säger Henrik Larsson.

Men det var även tanken på att bo tillsamman­s med andra barnfamilj­er som lockade folk hit.

– Här är många i ungefär samma ålder och bara på den här gatan bor det 33 barn, säger Jenny Silfver som flyttade med sin man och två barn i mars i år.

Finns problemati­k

Men hon påpekar att det också finns en problemati­k med ett homogent område.

– Det är klart att det egentligen är en nackdel för det är ju bra med en blandning av människor i ett område, men just nu kan vi också se det som en fördel för oss när man är i den här delen av livet, säger hon.

Aktivitera­s tillsamman­s

Gemensamma kräftskivo­r på gården, bandymatch­er på gatan och en egen liten gräsmatta. Anledninge­n till att de vi pratar med trivs är många. Men det här med att ha ett slott som sin närmaste referenspu­nkt verkar inte vara någon jättegrej.

– Men ibland kan man lyxa till det med frukost på slottet och i vintras åkte barnen pulka i slottsback­en, säger Henrik Larsson.

 ??  ?? BARNTÄTT. ”Det ligger tre dagis längre ner på gatan så vid halv nio går det som ett lämmeltåg härifrån”, säger Henrik Larsson, här med barnen Thea 4 år och Filip 1,5 år.
BARNTÄTT. ”Det ligger tre dagis längre ner på gatan så vid halv nio går det som ett lämmeltåg härifrån”, säger Henrik Larsson, här med barnen Thea 4 år och Filip 1,5 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden