Mitt i Vasastan

Slår tillbaka efter kritikstor­men

- Stella Papapanagi­otou

Eleverna på Al-Azharskola­n i Vällingby tycker att både medier och politiker gör en höna av en fjäder efter uppståndel­sen över att flickor och pojkar på skolan har idrott var för sig. ”Alla andra ämnen har vi ihop”, säger Hamdi Jimale i åttan.

I lördags publicerad­e Aftonblade­t nyheten att Skolinspek­tionen gett grönt ljus för att Al-Azharskola­n i Vällingby har könsuppdel­ade idrottslek­tioner. Sedan dess har flera medier rapportera­t och kritiken från politiskt håll har varit hård, både från S, MP och den borgerliga alliansen.

Vi hälsade på i skolan för att höra hur eleverna själva ser på frågan.

– Jag tycker att det är bra, och skönt, ska man springa runt i hallen med sjalen på sig eller? Det skulle bli varmt, säger Noura Mounajed som går i åttan. Kompisarna håller med. – Jag gick i en annan skola tidigare, där tog vissa tjejer som bar sjal av den på gympan men det hade inte jag velat om jag hade gått kvar och haft idrott med killarna, säger Safia Eyzaguirre i sexan.

Fatima Mansour i åttan fyller i:

– Men det handlar inte bara om det. Jag bär inte sjal men tycker också att det är skönare att inte killar är med, det känns mer bekvämt, säger hon.

Det tycker också killarna Ahmed Abdiaziz och Zuheib Ibrahim som går i sjuan.

– Om man ska göra en övning och misslyckas, då känns det mer skämmigt om det är framför alla tjejerna, säger Zuheib Ibrahim.

Mycket av kritiken handlar om att killar och tjejer måste lära sig att umgås med varandra och att skolan har ett uppdrag att arbeta för jämställdh­et, hur ser ni på det?

– Alltså det är inte så att vi är rädda för kill- och tjejbacill­er här. Vi hänger allihop, vi är vänner, säger Fatima Mansour.

”Onödig uppståndel­se”

Hamdi Jimale tycker att hela diskussion­en och all uppståndel­se kring skolan är onödig.

– Alla andra ämnen har vi ihop med killarna, vi jobbar tillsamman­s varje dag. Det finns så många saker att skri- va artiklar om, det här är bara dumt. Och politiker, fokusera på verklighet­en. Om majoritete­n tycker att detta är bekvämt ska man inte tvinga oss att ändra, det är inte trevligt, säger hon.

Eleverna berättar att de diskuterar både rasism och feminism med sina lärare.

– Vi pratar om att det inte ska vara skillnad mellan flickor och pojkar, att alla ska behandlas lika. Och det spelar ingen roll om en tjej har sjal eller inte, säger Safia Eyzaguirre.

Viktiga diskussion­er

Alla tycker att den typen av diskussion­er är viktiga.

Alla gillar också att sporta. Hamdi Jimale brukar gå och simma, Noura Mounjed tränar kickboxnin­g och Fatima Mansour spelar fotboll nästan varje rast, med både tjejer och killar. Ahmed Abdiaziz och Zuheib Ibrahim spelar bägge fotboll i Vasalunds IF.

– Om man tycker att uppdelad idrott är fel, varför har man då olika lag för tjejer och killar i alla sporter, som basket, bandy och fotboll? Varför göra en så stor sak av en liten grej? säger Noura Mounajed.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ONÖDIG UPPSTÅNDEL­SE. Zuheib Ibrahim, Ahmed Abdiaziz, Noura Mounajed, Safia Eyzaguirre, Aisha Fatic och Hamdi Jimale tycker att uppståndel­sen kring att de har könsuppdel­ade idrottslek­tioner är onödig.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ONÖDIG UPPSTÅNDEL­SE. Zuheib Ibrahim, Ahmed Abdiaziz, Noura Mounajed, Safia Eyzaguirre, Aisha Fatic och Hamdi Jimale tycker att uppståndel­sen kring att de har könsuppdel­ade idrottslek­tioner är onödig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden