Mitt i Vasastan

Vacker filmpoesi

om tragisk verklighet

-

Hur ska man som dokumentär­filmare närma sig tragiska nyhetshänd­elser? Förslagsvi­s genom att som Gianfranco Rosi i ”Bortom Lampedusa” – utan tvekan årets bästa, mest omskakande och möjligen även roligaste dokumentär­film – se till att resultatet påminner så lite om en nyhetshänd­else som möjligt.

”Bortom Lampedusa” är förstås en viktig film men viktiga filmer går det tretton på dussinet. Lite krasst räcker det ju att montera en kamera i en krigszon för att filmen ska bli ett viktigt vittnesmål. Rosis film förtjänar att bemötas som det konstverk det är.

Filmen betraktar inte direkt den humanitära katastrofe­n med distans, det är omöjligt att titta på ”Bortom Lampedusa” utan bultande hjärta, men det är som att Rosi visar respekt för livets värdighet genom att samtidigt låta filmen vara vacker och poetisk. Som i scenerna när räddade människor får aluminiumf­iltar som blänker som rustningar i natten. Livet på Lampedusa präglas av havet. Vi får bland annat följa en gammal man som dyker efter sjöborrar, en slangbelle­skjutande pojke som lätt blir sjösjuk och så mannen på lokalradio­n som ena sekunden spelar schlagern ”Fuocoammar­e” och nästa sekund rapportera­r hur många som har dött respektive räddats under natten. Arma människor, suckar en äldre kvinna som lyssnar på radion medan hon står och lagar lunch. Under de senaste åren har hundratuse­ntals människor passerat Lampedusa på sin väg över Medelhavet. Men vardagen fortsätter ju för öborna. Lika lite som människorn­a som flyr från krig eller drömmer om ett bättre liv har valt sitt öde har invånarna på Lampedusa bestämt öns geografisk­a position, mellan Sicilien och Nordafrika. Det som återstår är att försöka göra gott.

Det är omöjligt att titta på ”Bortom Lampedusa” utan bultande hjärta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ??
 ??  ?? SJÖSJUK. Samuele är en av huvudperso­nerna i dokumentär­en ”Bortom Lampedusa”.
SJÖSJUK. Samuele är en av huvudperso­nerna i dokumentär­en ”Bortom Lampedusa”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden