Mitt i Vasastan

Delningshy­steri rasar i stan

Experten: ”Det går nog att låna ut allt, till och med kärlek.”

- Max Byström Per Brandt

Letar du boende? Du hamnar på Airbnb. Strandad och behöver taxi – kolla med Uber. Kissnödig? Kanske Airpnp kan hjälpa dig hitta en ledig toalett i någons hem. Saknar du kontor? Kolla med krogen om plats.

I dag kan vi nästan dela allt med andra och allt fler delningstj­änster poppar upp. Trenden lockar både stora företag men även mindre entreprenö­rer och privatpers­oner.

Vasastansb­on Louise Tomassino var med och startade Rent-a-trend där man kan hyra lyxiga kläder och väskor av varandra. Tjänsten är en hemsida där användarna lägger upp egna profiler. Även grundarna har köpt in en kollektion med lyxartikla­r som kan hyras. Verksamhet­en satte igång i julas och sidan kom upp strax före sommaren.

– Vi har fått jättebra respons. Många känner att det saknas en sådan här tjänst. Det vi jobbar på att folk ska lita på tjänsten, att folk ska våga hyra grejer. Vi har villkor som skyddar kunderna och har pratat med liknande företag som har berättat om hur man kan bygga upp förtroende­t, säger hon.

Självklar idé

Med alla de delningstj­änster som har poppat upp de senaste åren kändes idén självklar.

– Tanken har dykt upp när vi ska ut och resa och har behövt en passande resegarder­ob eller när man ska på bröllop eller andra tillfällen där man måste klä upp sig. Det har känts konstigt att tjänsten inte redan har funnits.

Hon är övertygad om att hennes och liknande tjänster bara kommer att bli större och större.

– Efter ett tag kommer man också få människor att känna att det inte är så farligt, att man kan lita på varandra, säger Louise Tomassino.

På andra sidan S:t Eriksbron har Kungsholms­bon Sandra Hasslö startat eget vid sidan av hennes ordinarie jobb. Hennes nystartade företag Miss Borrow satsar på att hyra ut exklusiva väskor.

– Känslan av att ha en riktig designväsk­a är svårslagen. Men alla är kanske inte så sugna på att lägga de pengarna som dem kostar, säger hon om bakgrunden till firman.

Bara början

Flera experter som vi har pratat är överens om att det här bara är början på vår iver att inte äga och att utnyttja våra resurser mer effektivt. Men var kommer vi dra gränsen, om någon?

– Kanske vid sin partner, den vill man nog inte låna ut. Inte jag i alla fall. Men det kan säkert komma även sådana tjänster. Vi kan nog låna ut allt, till och med kärlek. Varför inte egentligen, frågar sig Camilla Björkman, tidigare chefredakt­ör för tidningen Driva eget och som föreläser om delningsek­onomi.

Även om delningstj­änsterna har varit ett sätt för många att testa sina idéer är risken stor att det framöver kommer bli en marknad för de stora drakarna, menar Camilla Björkman.

– Bilföretag­en och fastighets­ägarna har redan börjat med den här typen av upplägg, med pop up-stores och rent-a-car. Jag tror att fler stora företag kommer att börja tänka i de här banorna. Det blir svårt för dem att överleva annars, säger hon.

Efter ett tag kommer man också få människor att känna att det inte är så farligt, att man kan lita på varandra.

 ?? FOTO: YLVA BER GMAN ?? KLÄDOTEK. På Sabina and Friends
på Grev Turegatan kan man hyra märkeskläd­er en dag eller ett par veckor i taget.
FOTO: YLVA BER GMAN KLÄDOTEK. På Sabina and Friends på Grev Turegatan kan man hyra märkeskläd­er en dag eller ett par veckor i taget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden