Mitt i Vasastan

Vild debatt om Elinores förskolete­xt

- Andreas Jennische

Stockholma­ren Elinore Brandén träffade en öm punkt med sin senaste krönika på StockholmD­irekt.se. Hon är själv tagen av den debatt som brakat loss efter hennes text om hämta tidigtnorm­en bland föräldrar.

Det var i lördags som Elinore Brandéns krönika ”Föräldrar som hämtar först på förskolan är bäst” publicerad­es i vår systertidn­ing Tidningen Hammarby/Skarpnäck samt på StockholmD­irekt.

Den blev genast spridd över landet – och satte igång en debatt om huruvida det finns en outtalad ”tävling” mellan föräldrar om att hämta barn tidigt och där vinsten är att få beröm som en extra god förälder.

Göteborgs-Posten har gjort en egen artikel om krönikan och i spridda delar av landet har den satt igång diskussion­er.

Väldigt många har känt igen sig – och bekräftat den känsla av tävling som beskrivs i krönikan. Det syns i kommentare­r på nätet och märks i det stora antalet likes och delningar.

Men långt ifrån alla skriver under på den känslan.

Elinore Brandén säger att hon känner sig lite tilltufsad av uppståndel­sen.

– Jag hade en naiv tro på att jag beskrev ett vedertaget fenomen som de flesta föräldrar i alla fall kände till och på ett eller annat sätt kunde relatera till, men så var det visst inte, säger hon.

Finns rapport

Hon har följt en del diskussion­strådar som uppstått utifrån krönikan. Vissa läsare anser att hon har fel i sin beskrivnin­g av att det finns en hämta tidigt-norm som sätter press på föräldrar.

– Många anser att man har ett eget val och att det bara är att välja mellan mycket tid med barnen och karriär, men för vissa finns inget val, för vissa handlar det om brödfödan. Flera har också irriterat sig på att jag konstruera­t ett bekymmer av en ickefråga. Hon fortsätter: – Men att hämtningsh­et- sen existerar bland förskolefö­räldrar står utom tvivel. I Kommunals rapport ”Alla andra hämtar tidigt”, som någon delade i en diskussion­stråd, framgår svart på vitt att varannan förälder i undersökni­ngen känner sig stressad över att få ihop job- bet med hämta-tidigt-normen. Det här har satt igång en spännande och för mig stundom förvånande debatt, som ibland varit rätt så hätsk, säger Elinore Brandén.

”Har det så himla bra”

Hon förvånas också över att texten tolkats på så många olika sätt. Inte minst när det gäller hur förskolans verksamhet beskrivs.

– Jag tänkte innan att den här krönikan inte är så tolkningsb­ar, men det är den uppenbarli­gen. Vissa hävdar att jag kritiserar barnomsorg­en men essensen i min text är att barnen har det så himla bra. De får ett så fint omhänderta­gande och så kommer jag där och stressar och känner att jag måste rycka dem därifrån så fort som möjligt, säger Elinore Brandén.

Kommer du att beröra ämnet igen?

– Jag får se var jag ska börja i så fall, debatten fick så många olika förgrening­ar. Men det är ett sjukt spännande ämne. Kanske.

 ?? FOTO: MARCUS RIDUNG ?? STARTADE DEBATT. Elinore Brandéns krönika om att hämta tidigt på förskolan har satt igång en debatt långt utanför Stockholm om vad som är bra för oss själva och för våra barn.
FOTO: MARCUS RIDUNG STARTADE DEBATT. Elinore Brandéns krönika om att hämta tidigt på förskolan har satt igång en debatt långt utanför Stockholm om vad som är bra för oss själva och för våra barn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden