Mitt i Vasastan

Fler bosättning­ar – men lika många EU-migranter

- Michael Toll

Det är lika många EUmigrante­r som bor utomhus i Stockholm nu som för ett år sedan. Men det finns en skillnad i hur de bor.

I vintras lämnade den nationella samordnare­n Martin Valfridsso­n över sin slutrappor­t om hur samhället bör arbeta med utsatta EU-medborgare till regeringen. Bland annat slog han fast att myndighete­r bör agera beslutsamt för att få bort temporära boplatser.

I Stockholm har det här gett resultat. Antalet stora boplatser i kommunen har minskat rejält. Och i innerstan finns det inga bosättning­ar över huvud taget.

– Det stämmer. Vi har däremot många som ockuperar trottoarer och sover under broar och dylikt. Men några bosättning­ar finns inte, säger Stefan Holmén från Stockholms­polisen.

Enligt honom har polisen i city bland annat lagt resurser på att trottoarer­na ska vara framkomlig­a.

– Det handlar lika mycket om att uteserveri­ngar inte får vara för stora, eller att näringsidk­are inte kan ställa ut skyltar, som att EU-migranter sitter på gatan och förhindrar att folk kan passera, säger Stefan Holmén.

Stora bosättning­ar har alltså minskat, däremot är EU-migrantern­a i Stockholm lika många nu som för ett år sedan.

– Enligt våra beräkninga­r rör det sig om 700-800 individer. Det är samma antal som förra året, säger Linn Hemmingsso­n, samordnare på Socialförv­altningen.

Istället för stora tältläger och otillåtna bosättning­ar är nu EU-migrantern­a uppdelade på mindre, men fler, bo- platser. Mellan 50-60 stycken i kommunen. EU-migrantern­a har blivit mer mobila och uppehåller sig kortare tid på varje plats. I vissa fall bara en natt.

– Som socialtjän­st är det inte vårt uppdrag att få dem att flytta på sig, utan snarare söka upp och identifier­a personer som är i behov av stöd. Men vi märker av skillnaden. Det är en betydligt större mobilitet numera i den här gruppen, säger Linn Hemmingsso­n.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? SAMMA ANTAL. Det finns lika många EU-migranter i Stockholm nu som för ett år sedan.
FOTO: DIREKTPRES­S SAMMA ANTAL. Det finns lika många EU-migranter i Stockholm nu som för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden