Mitt i Vasastan

Staket ska hålla hemlösa borta

- Per Brandt

Kommunaläg­da bostadsbol­aget Micasa har satt upp ett tillfällig­t staket för att hindra hemlösa att bo och sova under en trappa vid äldreboend­et Serafen. Nu tittar bostadsbol­aget på en permanent lösning.

För drygt ett år sedan satte Kungsholme­ns stadsdelsf­örvaltning upp ett staket vid trappan upp till Stadsarkiv­et för att hemlösa inte skulle hålla till och sova där. Staketet väckte stor uppmärksam­het och en stor debatt om exkluderan­de design i staden blossade upp. Även vid lastkajen vid Tekniska nämndhuset sattes galler upp.

Nu har ett nytt staket placerats vid trappan upp till Klarabergs­viadukten vid äld- reboendet Serafen på Kungsholme­n.

Möjlig brandfara

Det är det kommunala omsorgsfas­tighetsbol­aget Micasa som äger fastighete­n och ligger bakom staketet. Enligt kommunikat­ionschefen Maria Ehn sitter det uppe då de haft problem med hemlösa som bor och sover under trappan sedan i våras.

– Vi har ett ventilatio­nsutsug under trappan och det är framförall­t en möjlig brandfara som är ett problem. Av säkerhetss­käl har vi satt upp staketet för att förhindra det. Vi har mycket sköra och sjuka hyresgäste­r i huset, säger Maria Ehn.

Enligt henne har de jobbat på olika sätt med situa- tionen innan de bestämde sig för att sätta upp staketet.

– Vi har arbetat med att lösa problemet men vi gör inte avhysninga­r och vi har inte kontaktat polisen. Det vi kunnat göra är att städa upp efter natten då utrymmet används både som nattläger och toalett, säger Maria Ehn.

Om det blir ett permanent staket återstår att se men Micasa tittar på en permanent lösning.

– Staketet är bara en temporär lösning. Det är aktuellt att göra en permanent lösning men hur den ser ut är vi ännu inte på det klara med. Det är ett problem som kräver en långsiktig lösning, säger Maria Ehn.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? EXKLUDERAN­DE DESIGN. Fastighets­bolaget Micasa har satt upp staketet vid Serafen för att stoppa hemlösa att vara under trappan.
FOTO: PER BRANDT EXKLUDERAN­DE DESIGN. Fastighets­bolaget Micasa har satt upp staketet vid Serafen för att stoppa hemlösa att vara under trappan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden