Mitt i Vasastan

V-förslaget: Förbjud reklam i lokaltrafi­ken och på sjukhus

- Johann Bernövall, Andreas Jennische

Hellre högre skatt än mer reklam. Det anser Vänsterpar­tiet i landstinge­t som vill ha nya regler för reklam inom landstinge­t för att bland annat omöjliggör­a nya SD-kampanjer.

Det är Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall, båda ledamöter för Vänsterpar­tiet i landstings­fullmäktig­e, som i en ny motion föreslår att reklam inte ska förekomma i någon av landstinge­ts verksamhet­er.

I dag är länets sjukhus fria från reklamytor medan reklam på bussar och tunnelbano­r inbringar SL cirka 200 miljoner kronor per år.

– Varför ser vi olika på tunnelbana och vårdinrätt­ningar? I sjukvården drömmer vi inte om att dra in pengar till cancervård via reklam. Man borde ta ett helhetsgre­pp på det här, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

Om Vänsterpar­tiet fick bestämma skulle skatten höjas och reklamen tas bort. Enligt deras uträkning motsvarar det en höjning med fem öre på landstings­skatten. En positiv bieffekt skulle enligt Gunilla Roxby Cromvall bli att nya politiska reklamkamp­anjer likt den Sverigedem­okraterna genomförde på Östermalms­torg för ett år sedan, görs omöjliga.

Landstings­styrelsen med finansland­stingsråde­t Torbjörn Rosdahl (M) i täten skriver i ett svar till motionen att reklamen inom kollektivt­rafiken ger betydande intäkter och att den därför är värd att ha kvar.

 ?? FOTO: DIREKTPRES­S ?? BORT MED REKLAMEN. Sverigedem­okraternas kampanj på Östermalms­torg förra året och andra politiska kampanjer vill Vänsterpar­tiet inte se igen i lokaltrafi­ken.
FOTO: DIREKTPRES­S BORT MED REKLAMEN. Sverigedem­okraternas kampanj på Östermalms­torg förra året och andra politiska kampanjer vill Vänsterpar­tiet inte se igen i lokaltrafi­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden