Mitt i Vasastan

Plockade 111 fyrklöver – på bara 20 minuter

- Per Brandt

Redan förra året lyckades Nicole Galletti snart 10 år hitta 47 stycken fyrklöver på en dag. Men häromdagen slog hon till ordentligt. På det lilla grässtråke­t på Primusgata­n lyckades hon hitta hela 111 fyrklöver - på 20 minuter.

– Jag tänkte bara att jag ville hem och visa dom för mamma. Mitt mål tidigare var 100 men nu hittade jag ju 111. Jag sparar alla i en bok, det sägs ju att de ger tur, säger Nicole.

Den boken är i stort sett full för jakten pågår hela tiden. Och det verkar vara gott om de turbringan­de (?) växterna på Primusgata­n. När vi stämmer träff med Nicole vid fyndplatse­n har hon hittat 56 nya fyrklöver, men också femklöver, på kort tid i väntan på intervjun.

– Om jag ser ett ställe med mycket klöver brukar jag stanna och leta lite. Hittar man en brukar man kunna hitta flera ganska lätt, säger Nicole. Ibland letar jag med kompisar då brukar jag hitta en massa fyrklöver medan de får gå hem med tomma händer.

Men hur pass ovanligt är det här? Vi ringde upp en expert.

– Det är inte osannolikt. Troligen är det en ”klon” hon har hittat, det är alltså samma individ som har muterat till fyra blad och sedan har den mutationen spritt sig genom rötterna i marken. Skulle man titta genetiskt på varje klöver skulle det troligen vara samma genom eller individ, säger Gunvor Larssson, botanist vid Botaniska trädgården.

Om fyrklöver för tur med sig kan Lilla Essingebon Nicole Galletti räkna med att fru Fortuna kommer finnas vid hennes sida länge. Nyligen hittade hon 111 fyrklöver på bara 20 minuter.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? LYCKOSAM. Nicole Galletti hittade 111 fyrklöver på 20 minuter. och ytterligar­e 56 vid intervjun med Vårt Kungsholme­n.
FOTO: PER BRANDT LYCKOSAM. Nicole Galletti hittade 111 fyrklöver på 20 minuter. och ytterligar­e 56 vid intervjun med Vårt Kungsholme­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden